Brnabić sa Ursom: Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner Italije

Izvor: B92, 13.Sep.2023, 21:11

Brnabić sa Ursom: Srbija je najveći spoljnotrgovinski partner Italije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa ministrom za preduzetništvo i proizvedeno u Italiji Adolfom Ursom.

Na samom početku, premijerka je istakla činjenicu da je Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Italije na Zapadnom Balkanu sa rekordnim bilansom trgovinske razmene u protekloj godini, saopštio je vladin Biro za saradnju s medijima.

Premijerka Brnabić je dodala da je Italija važan privredni i investicioni partner, čije kompanije u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << danas zapošljavaju oko 50.000 ljudi.

Naredna godina, kada je predviđena i proizvodnja prvog električnog automobila u Srbiji, zahvaljujući saradnji sa italijanskom kompanijom "Stelantis", kako je ocenila, biće dodatni zamajac za privredu Srbije, ali i za unapređenje odnosa dveju zemalja.

Podsetivši da je u martu ove godine održan i najveći Forum za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, Brnabić je istakla da su oblasti informacionih tehnologija i veštačke inteligencije, digitalne i zelene tranzicije i održive poljoprivrede ocenjene kao posebno važne za dalje produbljivanje saradnje. Izrazila je očekivanje da će saradnja biti uspostavljena i u oblasti biotehnologija, a pre svega, u naučnom sektoru, između univerziteta i naučnih instituta naših država.

Prema rečima ministra za preduzetništvo i proizvedeno u Italiji, dve države imaju dugu tradiciju prijateljskih i partnerskih odnosa, koja je čvrsta osnova za dalju podršku Italije evropskom putu Srbije.

Imajući u vidu da Italija pruža izuzetnu podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, od kojih su pojedine kompanije i svetski lideri, italijanski ministar je izrazio interesovanje za partnerstvo sa Srbijom i srpskim kompanijama.

Kao jedan od najvažnijih sektora za saradnju naveo je i energetsku bezbednost, pre svega u oblasti razvoja hidroenergije.

Premijerka Brnabić izrazila je očekivanje da će u narednom periodu biti realizovane nove italijanske investicije u našoj zemlji, zahvaljujući velikim potencijalima i izuzetnim političkim i strateškim vezama Srbije i Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.