Brnabić u poseti Ovčarsko-kablarskoj klisuri

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2022, 07:11

Brnabić u poseti Ovčarsko-kablarskoj klisuri

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Ovčar Banji, na otvaranju Prirodnjačkog muzeja, da je u proteklih 16 meseci uloženo 200 miliona dinara u različite projekte i da će završetkom autoputa do Požege saobraćaj u potpunosti biti izmešten iz Ovčarsko-kablarske klisure.

Brnabić je, u pratnji ministara Irene Vujović, Tomislava Momirovića, gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, prethodno posetila jezero Međuvršje, gde joj je na pristaništu predstavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << projekat izmuljivanja, projekat vredan skoro 40 miliona evra.

Toliko je vredan taj projekat, jer kada ne radite stvari od 1954. godine, ne možete ih uraditi za nekoliko nedelja, navela je ona.

Mi smo odgovorna vlast i želimo da te stvari uradimo, da doprinesemo zaštiti životne sredine, lepoti i turističkim potencijalima Srbije, naglasila je Brnabić koja je dodala da će Čačak graditi energanu na biomasu, koja će potom koristiti to blato.

Brnabić je rekla da klisuru očekuje i izgradnja Rehabilitacionog centra, kao isturenog dela Opšte bolnice Čačak.

To zajedno radimo sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jer je to imovina SPC "Vila Sirotica" . Nama će to ustupiti, mi ćemo dati druge objekte, rekla je Brnabić.

Završetkom autoputa do Požege izmestićemo saobraćaj iz klisure i to će biti prilika da se predstave sve lepote Ovčarsko-kablarske klisure i Ovčar Banje koje imamo, rekla je Brnabić.

Upitana o nelegalnoj gradnji u klisuri, Brnabić je rekla da je to pitanje za nadležne institucije i inspekcije i da ako je nešto problem decenijama, ne može se očekivati da bude rešeno u narednih nekoliko meseci.

U Prirodnjački muzej u Ovčar Banji uloženo 30 miliona dinara

U izgradnju i opremanje Prirodnjačkog centra u Ovčar Banji, u kojem se nalazi deo za naučno-istraživačke delatnosti i muzej sa postavkama biljnog i životinjskog sveta, uloženo je oko 30 miliona dinara, poručila je danas, prilikom otvaranja tog centra, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Ministarka Vujović je danas otvorila Prirodnjački centar u Ovčar Banji, zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, saopštili su iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Izrazila je ponos zbog realizacije ovog projekta, jer, ocenila je, biser prirode kakav je PIO "Ovčarsko-kablarska klisura" zaslužuje svoj muzej u kojem će biti izloženi eksponati karakteristični za ovo zaštićeno područje.

Vujovićva je istakla da je izgradnja i opremanje Prirodnjačkog centra samo jedan od projekata koji je resorno ministarstvo u saradnji sa gradom Čačkom realizovalo u okviru nacionalne incijative za ekološku i turističku revitalizaciju Ovčarsko-kablarske klisure.

Objasnila je da je Centar izgrađen u zgradi nekadašnje osnovne škole koja je preuređena i adaptirana u muzej prirode, te naglasila da će se ovaj objekat i u budućnosti koristiti za edukativne svrhe, kao i za razvoj obrazovnog turizma.

"U Prirodnjačkom centru posetioci, a naročito oni najmlađi, moći će da uče o prirodi i značaju životne sredine, što je važno za podizanje svesti o ovoj temi i doprinos našem cilju da na nivou čitave Srbije razvijemo sistemsko obrazovanje za ovu oblast", rekla je Vujovićeva.

Ministarka je podsetila da je prošle godine Uredbom o proglašenju PIO "Ovčarsko - kablarska klisura" izvršena revizija zaštite i duplo povećana površina zaštićenog područja, sa 2.250 na 4.910 hektara, kao i da je uspostavljen režim zaštite prvog stepena u određenim delovima.

Istakla je da Ministarstvo zaštite životne sredine svake godine odvaja značajna sredstva za zaštićena područja.

"Pored redovnog upravljanja, ove godine ćemo u Ovčarsko-kablarskoj klisuri uložiti više od 20 miliona dinara za uređenje priobalja kod jezera Međuvršje. Zahvaljujem premijerki Brnabić, kolegama ministrima u vladi što su prepoznali potencijal i značaj Ovčarsko-kablarske klisure i pokrenuli projektne aktivnosti, koje će uz adekvatno upravljanje direktno uticati na održivi razvoj ovog zaštićenog područja", kazala je Vujovićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.