Brnabić: Za projekte u okviru programa Srbija 2025 oko 14 milijardi evra

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Dec.2019, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Za projekte u okviru programa 'Srbija 2025' oko 14 milijardi evra

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će u narednih pet godina u infrastrukturne i razvojne projekte biti uloženo nešto manje od 14 milijardi evra.

"Ti projekti će ubrtzati naš rast i našu zemlju učiniti boljom zemljom za život. Finansiraće se iz budžeta Srbije, ali i iz kredita međunarodnih finansijskih institucija", kazala je Brnabić predstavljajući program investicionih projekata "Srbija 2025", zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Ona je istakla da nijedan od projekata u investicionom planu neće ugroziti makroekonomsku stabilnost zemlje.

"Planiramo da nastavimo smanjenje javnog duga, a Vlada će formirati telo koje će vršiti nadzor nad svakom projektom, odnosno celokupnim planom 'Srbija 2025', da bismo znali u svakom trenutku gde svaki dinar odlazi i kako se troši, kao i kako svaki projekat napreduje", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je nezaposlenost u Srbiji najniža do sada, 9,5 odsto, da je prosečna plata nešto veća od 500 evra, da se plate i penzije povećavaju.

"Srbija ima najveći ekonomski rast u ovom delu Evrope, na ponos svim građanima", rekla je Brnabić i dodala da "Srbija može i zaslužuje još mnogo bolje".

To ipak, kako je ocenila, nije dovoljno da svaki građanin u relativno kratkom roku oseti konkretno poboljšanje svog života.

"Zato nam trebaju veće stope rasta i da do 2025. stvorimo još bolje uslove za život, da imamo nove škole, bolnice, još bolje puteve, industrijske zone, kanalizaciju, vodovodne mreže, sisteme za prečišćavanje vode, sportsku infrastrukturu", rekla je Brnabić.

Istakla je da će glavni priorititi u narednom periodu biti regionalno povezivanje i ulaganje u obrazovanje, obezbeđivanje finansiranja za mala i srednja preduzeća i mirko firme, kao i ulaganja zelenu ekonomiju.

"Regionalno povezivanje obezbeđuje veće tržište sa manje administracije", kazala je Brnabić i dadala da bi inicijativa predsednika Srbije nazvana "mini Šengen" mogla da uveća rast na Zapadnom Balkanu od 0,5 do 0,7 odsto godišnje.

Novi zadatak države je, kako je navela, da obezbedi bolje uslove za finansiranje poslovanja malih i srednjih preduzeća i izvoza, što bi moglo da doprinese rastu ekonomije za jedan odsto godišnje.

Premijerka je istakla da se uveliko radi na reformi obrazovanja, da se više ulaže u nauku, kako bi Srbija bila lider u 4. industrijskoj revoluciji.

"Potrebna je i reforma Nacionalne službe za zapošljavanje, osnivanje regionalnih centara za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika", rekla je Brnabić.

"Zelena ekonomija", je po njenoj oceni, velika šansa za brži razvoj Srbije jer postoje ogromni potencijali za obnovljive izvore energije.

"Srbija će 2025. biti zemlja vodećih plata i penzija, nezaposlenost će biti kao u evrozoni, imaćemo moderno obrazovanje, modernu ingfrastrukturu, bićemo lider u održivom razvoju", rekla je Brnabić.

Predstavljanju programa "Srbija 2025. godine" prisustuju članovi Vlade Srbije, direktori javnih preduzeća, predstavnici državnih i međunarodnih institucija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Brnabić: U narednih pet godina ulaganje u infrastrukturne i razvojne projekte oko 14 milijardi evra

Izvor: Danas, 28.Dec.2019

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će u narednih pet godina u infrastrukturne i razvojne projekte biti uloženo nešto manje od 14 milijardi evra.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.