Brnabić: Sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom dodatno će privući investitore u Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2022, 12:40

Brnabić: Sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom dodatno će privući investitore u Srbiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom dodatno privući investitore iz celog sveta u Srbiju, ali i podići konkurentnost domaćih kompanija.

Brnabićeva je tako odgovorila na pitanje novinara šta očekuje od planiranog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom i da li mogu naši privrednici da budu u problemi, pošto treba da konkurišu robi koja će dolaziti iz Kine.

"U poslednjih 10 godina naš izvoz u Kinu je porastao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 152 puta, a u poslednje tri godine se triplirao. Verujem u konkurentnost naše privrede i da sa Sporazumom o slobodnoj trgovini možemo to da podignemo još najmanje 152 puta. Verujem u principe otvorene privrede i da kada imate otvorenu privredu domaća preduzeća postaju sve konkurentnija. A kada imate mere protekcinizma, kao sada što sada imaju pojedine zemlje prema Kini jer ne mogu da se takmiče sa kineskim kompanijama, to onda dodatno podriva konkurentnost njihovih preduzeća i ekonomije", istakla je Brnabićeva.

Kaže da zato podržava slobodno takmičenje, jer je to dobro za našu privredu i ekonomiju i da će to privući i dodatne strane investitore iz Evrope, EU, SAD, kao i iz celog sveta u Srbiju , kako bi proizvodili i zahvaljujući sporazumu Srbije i Kine plasirali svoje proizvode u Kinu.

"Tu apsolutno ne vidim ništa loše. Mi ćemo kao vlada nastaviti da podržavamo domaća preduzeća i njihovo ulaganje u opremu i veću produktivnost i bolju konkretnost i verujem da će oni moći da se takmiče sa najboljima", istakla je Brnabićeva.

Let Beograd-Tjenđin učvrstiće privredne veze i Srbije i Kine

Prvi let Er Srbije za Kinu od Beograda do Kine dodatno će ojačati privredne veze dve zemlje, dovesti nove investitore, kada se normalizuje situacija sa kovidom privući veliki broj turista u našu zemlju, ali i unaprediti međuljudske odnose dva naroda, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnavić povodom prvog leta od Beograda za kineski grad Tjenđin.

Širokotrupni avion Er Srbije za Tjenđin, koji nosi naziv po naučniku Nikoli Tesli, će poleteti danas u 14.10 časova, a na beogradskom aerodromu tim povodom organizovana je konferencija.

Prvi avion koji će leteti za Kinu posle 2022. godine pozdravili su pored premijerke Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i generalni direktor Er Srbije Jirži Marek.

Na konferenciji prisustvali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i drugi gosti.

Premijerka je istakla da će ovim letom Beograd biti povezan, ne samo sa Tjenđinom, već i sa Pekingom, jer je ovaj, kako je objasnila, lučki grad u severnom delu Kine udaljen pola sata brzim vozom od kineske prestonice.

Navela je da je Tjenđin 20. najveći grad na svetu u kome živi 13,5 miliona ljudi i predstavlja jedano od najvažnijih ekonomski, administrativnih, kulturnih i privrednih čvorišta Kine.

Dodala je da je grad u 2021. godini dostigao BDP od 224 milijarde dolara.

Ocenila je da će bolja saobraćajna povezanost dve zemlje unaprediti ekonomsku i privrednu saradnju Srbije i Kine, ali i dodatno povezati dve zemlje na nivou kulture, s obzirom na to da su u glavnim gradovima otvorena nacionalna predstavništva kulture oba naroda.

"Ovaj let je pokazatelj da su dobre stvari pred nama", rekla je Brnabić.

Govoreći o turističkoj saradnji Srbije i Kine, premijerka je rekla da je 2019. godine najveći broj dolazaka turista u Srbiju bio upravo iz Kine - 145.000 sa ostvarenih 268.500 noćenja.

Tome su, kazala je, doprineli letovi kineske nacionalne avio kompanije, ali i to što je Srbija prva zemlja u jugoistočnoj evropi koja je potpisala sa Kinom sporazum o ukidanju viza.

Kada je u pitanju privredna razmena Srbije i Kine, Brnabić je navela da su dve zemlje 2001. godine premašile robnu razmenu od pet milijardu dolara.

Tokom poslednjih 10 godina izvoz Srbije u Kinu je povećan čak 152 puta", rekla je Brnabić.

Istakla je da je apsolutni prioritet Srbije koji se tiče unapređenja saradnje sa Kinom, potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Onoga dana kada budemo potpisali taj sporazum sa Kinom nebo je granica. Plasman naših proizvoda na moćno tržište Kine je nešto što će nama otvoriti takva vrata i mogućnosti da će naša ekonomija to osetiti u istom trenutku", kazala je Brnabić.

Usled trenutnih ograničenja zbog kovida-19, letovi između dva grada obavljaće se jednom nedeljno i to od Beograda do Tjenđina petkom, dok će se povratni letovi od najveće luke u severnom delu Kine do srpske prestonice obavljati nedeljom, saopštila je ranije Er Srbija.

Letovi između Beograda i Tjenđina obavljaće se avionima "erbas A330" iz dugolinijske flote Er Srbije, a prosečno trajanje leta je 10 časova od Beograda do Tjenđina i 12 časova od Tjenđina do Beograda.

Avio-karte za putovanja između Beograda i Tjenđina već su u prodaji i mogu se kupiti po ceni počev od 649 evra po smeru, odnosno počev od 1.086 evra za povratnu kartu u ekonomskoj klasi, sa uključenim svim pripadajućim taksama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Let će ojačati privredene veze sa Kinom,dovešće još veći broj investitora i turista iz Kine

Izvor: Beta Video, 09.Dec.2022

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić je rekla da je uverena da će let ojačati privredene veze sa Kinom, dovesti još veći broj investitora iz Kine u Srbiju i nakon što se ukinu restriktivne mere zbog pandemije dovesti mnogo više turista iz Kine nego 2019. godine. (CH2)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.