Brnabić: Povezivanjem Topličkog i Jablaničkog okruga ponudićemo jedinstvenu turističku oblast

Izvor: B92, 01.Sep.2023, 21:37

Brnabić: Povezivanjem Topličkog i Jablaničkog okruga ponudićemo jedinstvenu turističku oblast

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je večeras spomenik prirode Đavolju Varoš, u opštini Kuršumlija.

Brnabić je prilikom obilaska istakla da je prilikom svake posete Kuršumliji fascinirana prirodnim lepotama ovog dela Srbije i da je zadatak Vlade da to promoviše na pravi način.

"Ovde postoje tri prelepe banje - Lukovska banja, Kraljevska banja i Prolom Banja. Tu je i Đavolja varoš, koja od sada pruža mogućnost posetiocima da je obiđu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i noću, što pruža potpuno drugačiji doživljaj", rekla je Brnabić.

Brnabić se zahvalila i kompaniji Planinka, koja je kao domaći investitor prema njenim rečima, motor razvoja opštine Kuršumlija.

"Mi se bavimo potpunim iskorišćavanjem turističkih potencijala, ne samo Topličkog okruga, već i Jablaničkog okruga. Shvatili smo pre dve godine da, ako investiramo milijardu i osam stotina miliona dinara u rekonstrukciju puta preko Radan planine, moći ćemo na najbolji način da povežemo ta dva okruga. Dobićemo jednu turističku regiju koja je po svojih ponudi jedinstvena u svetu. Već pomenute tri banje povezujemo sa Sijarinskom banjom u Medveđi, povezujemo Đavolju Varoš sa lokalitetom Caričin Grad u Lebanu i onda možemo čitavom svetu da ponudim u jednu turističku rutu, prepunu prirodnih lepota, termalnih izvora i istorijskih lokaliteta", izjavila je premijerka.

Brnabić je istakla da očekuje neuporedivo veći broj turista u ova dva okruga, kada se svi radovi u ova dva okruga završe. U prvih sedam meseci ove godine broj dolazaka stranih turista u Krušumiliji već je dupliran u odnosu na isti period prošle godine.

Završeno je uređenje rasvete i ozvučenja, kao i uređenje vidikovca i stepeništa u prostoru ovog spomenika prirode, a u planu je izgradnja vizitorskog centra Đavolja Varoš.

Spomenik prirode "Đavolja varoš" je geomorfološki fenomen na jugu Srbije, smešten na obroncima planine Radan. Ovaj lokalitet čine 202 zemljane figure nastale erozijom, kao i izvori jako kisele vode i mineralizovane vode. Zemljane figure, visine od 2 do 15 metara i širine od 0,5 do 3m, sa kamenim "kapama" na vrhu, rezultat su erozivnog procesa koji traje vekovima.

Ovaj vredni lokalitet stavljen je pod zaštitu države još od 1959. godine, a 1995. godine je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljen u prvu kategoriju zaštite. Ukupno je zastićeno 67 hektara površine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.