Brnabićeva: Do 2025. godine pokrićemo preko 99 odsto teritorije centralne Srbije

Izvor: B92, 31.Avg.2023, 13:57

Brnabićeva: "Do 2025. godine pokrićemo preko 99 odsto teritorije centralne Srbije"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da je obaveza vlade i cilj njene politike da se obezbede uslovi da sva deca ispune potencijale.

Dodala je da je sledeća faza koju će rukovodstvo sprovesti brz i kvalitetan internet za svako mesto u našoj zemlji.

Premijerka je prilikom posete Prijepolju, a povodom završetka projekta "Povezane škole – koraci ka budućnosti", koji je predstavljen u Domu kulture istakla da joj je naročito drago što u Prijepolju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obeležavaju uspešan završetak projekta, kao i da su deca iz cele Srbije došla u ovaj grad kako bi pokazala vršnjacima sva dostignuća koja su postigli u okviru projekta u kojem su učestvovali.

"Danas su ovde deca iz Kraljeva, Beograda, Blaca i Ruskog Krstura. Naša je obaveza da im obezbedimo da sutra rade poslove o kojima mi nismo mogli ni da sanjamo, i da budu u mogućnosti da se takmiče sa najboljima iz celog sveta, a oni to mogu", rekla je Ana Brnabić.

Kako je istakla: "Zbog toga nam je važno da svaku našu školu opremimo internetom, i stoga danas slavimo taj uspeh".

Ona je navela da će u Prijepolju do kraja 2024. godine biti pokriveno 11 naselja, odnosno da će brzim internetom biti opremljeno 1.847 domaćinstava sa 6.040 stanovnika.

Premijerka Brnabić je podsetila da je sledeća faza projekta "korak u budućnost" brz i kvalitetan internet za svako mesto u našoj zemlji.

"Do 2025. godine pokrićemo preko 99 odsto teritorije centralne Srbije. To je investicija od oko 500 miliona evra, a od toga polovinu će dati država", rekla je ona.

Istakla je da se ne može očekivati od mladih ljudi da ostanu u svojim mestima ako nemaju internet, pošto im je uskraćena komunikacija sa vršnjacima iz drugih mesta, kao i pristup elektronskoj upravi, koja je potrebna njima i njihovim porodicama.

"U 21. veku internet je jednako važan kao struja i voda", naglasila je Ana Brnabić i dodala da je cilj da se svakom građaninu Srbije obezbedi da ima sve uslove da ostane tamo gde se rodio, ili tamo gde želi da bude ako se odluči da se iz grada iseli u neku mirniju sredinu.

Navela je da iz dana u dan vidi da se Srbija menja i da ide napred.

"Važno je da svi iskoristimo šansu da investiramo u mlade ljude", rekla je ona.

Premijerka se deci obratila rečima: "Ako vama, deco, ne omogućimo uslove, mi ćemo biti krivi ako ne budete mogli da se takmičite sa vršnjacima u svetu".

Takođe, ona se zahvalila timu koji realizuje projekat, kao i organizacijama koje ga podržavaju, i zamolila ih da se potrude da svi imaju jednake šanse, kao i da se potrude da doniraju više računara.

Premijerka je istakla da je renoviraro preko 200 školskih objekata od poda do plafona, kao i da ima još mnogo škola koje čekaju na renoviranje.

"Kada neko nije ulagao 60 godina, teško je da sve postignete za samo 10 godina. Naš prioritet su bile male sredine kako bi sprečili unutrašnje migracije", rekla je Ana Brnabić.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je odgovarajući na pitanje novinara o planovima za predstojeću školsku godinu istakla da na dostojanstvu profesora uvek mora da se radi.

"U ovoj godini ćemo imati ciljeve koji se odnose na dostojanstvo i empatiju. Spremni smo za početak godine u kojoj će dominirati novi segment rada, koji će se pored obrazovnog odnositi na vaspitni deo", navela je ministarka.

Premijerka Brnabić je danas obišla karavan Digitalne ekspedicije i izložbu primera primene digitalnih tehnologija u obrazovanju.

Učesnici su predstavili premijerki interesantne projekte na kojima su radili, između ostalog i naočare koje zvučnom signalizacijom obaveštavaju slepe i slabovide ljude da nailaze na prepreku.

Uz premijerku, u poseti Prijepolju bili su ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, stalni predstavnik UNDP u Srbiji Jakup Beriš i predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.