Britanski strujni udar na Vuka Hamovića

Izvor: Politika, 12.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski strujni udar na Vuka Hamovića

„Gardijan” piše da šefu SFO Robertu Vordlu „do sada nije dozvoljeno” da nastavi s podizanjem optužnice za podmićivanje „srpskih zvaničnika”

London – Engleski državni tužilac baronesa Patriša Skotland odugovlači s podizanjem optužnice protiv Vuka Hamovića zbog korupcije, objavili su juče „Gardijan” i „Fajnenšel tajms”, ali su i njena kancelarija i Hamovićeva kompanija EFT odbacile sve navode.

Kako se tvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u tekstovima u uticajnim britanskim listovima, državna Kancelarija za istraživanje ozbiljnih prevara (SFO) u Londonu preporučila je u oktobru prošle godine da državni tužilac pokrene proces protiv Vuka Hamovića, iako je nekoliko godina istraživala poslovanje Enerdži fajnansing tima (EFT) da bi zatim saopštila da vlasnika ove firme registrovane u Velikoj Britaniji neće teretiti za bilo koji zločin.

Citirajući „izvore bliske međunarodnim tužiocima koji rade na Balkanu”, „Gardijan” piše da šefu Kancelarije Robertu Vordlu „do sada nije dozvoljeno” da nastavi s podizanjem optužnice za podmićivanje „srpskih zvaničnika” mada se potom u tekstu navodi da je sumnja pala na poslove EFT-ja u Bosni i Hercegovini. „Aktivisti u borbi protiv korupcije u Bosni kažu da se plaše mešanja političara, jer Britanija ne želi da uznemiri bitne srpske političare posle problema koje je izazvalo nedavno kontroverzno proglašenje nezavisnosti Kosova”, tvrdi „Gardijan” i pominje da je mogla biti proneverena suma od 12 miliona dolara finansijske pomoći Balkanu za nabavku električne energije „posle građanskih ratova”.

Očigledno mešajući Srbiju sa Bosnom, ovaj list piše da je na meti istražitelja bilo poslovanje „srpske državne elektroprivrede u Bosni”, da je istraga pokrenuta na zahtev tužilaca iz Sarajeva i da je izveštaj o mogućim proneverama prvi zatražio Pedi Ešdaun, koji je od 2002. do 2006. bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. „Ako se zaista odugovlači sa optužnicom, ja bih želeo da znam zašto se to radi. To me svakako brine”, izjavio je on za „Gardijan”.

Dnevnik piše da deonice EFT-a drži jedna danska kompanija koju kontroliše kompanija s Kipra. „Iza svega toga je srpski finansijer Vuk Hamović, koji ima kuću u Londonu i bliske veze sa režimom u krnjoj bosansko-srpskoj enklavi Republici Srpskoj”, objašnjava se u „Gardijanu”.

Predstavnik EFT-a Nenad Savić izjavio je da je Kancelarija za istraživanje ozbiljnih prevara pismenim putem potvrdila da nema nameru da tuži ovu kompaniju. „Gospodin Hamović nije uradio ništa nezakonito i ja sam uveren da će uskoro biti odbačene i preostale sumnje u njega”, rekao je on.

Na drugoj strani, u kancelariji državnog tužioca baronese Skotland „Fajnenšel tajmsu” je rečeno da oni ne zadržavaju slučaj, već da njena odluka da se dozvoli podizanje optužnice – što je obaveza u slučajevima moguće korupcije u inostranstvu – nije puka formalnost. „Državni tužilac ima svoj nezavisni stav... To mora da bude temeljan proces, a neki slučajevi traju duže nego drugi”, rečeno je ovom listu.

U revizorskom izveštaju iz 2003. godine koji je naručio Pedi Ešdaun navodi se da je Elektroprivreda RS zbog „krađe i nemara” izgubila najmanje 83 miliona evra i da je EFT imao praktično monopolski položaj u izvozu struje iz RS, ostvarivši veliki profit prodajom električne energije Crnoj Gori.

Zvanični London je inače pod velikim pritiskom drugih zemalja da zaustavi korupciju otkad je obelodanjeno da su predstavnici proizvođača oružja „BAE sistems” navodno podmitili zvaničnike Saudijske Arabije.

-----------------------------------------------------------

EFT: Ešdaunove neistine

Istragu protiv EFT-a pokrenuo je svojevremeno Pedi Ešdaun, koji je „neistinite optužbe koristio za postizanje svojih političkih ciljeva”, navodi se u jučerašnjem saopštenju kompanije Vuka Hamovića. „Kao imunitetom zaštićen diplomata, Ešdaun nažalost neće snositi odgovornost za finansijsku štetu i štetu reputaciji EFT-a”, dodaje se i zaključuje da su i istraga SFO i istraga Džonatana Ratela, međunarodnog tužioca u BiH, završene bez pokretanja krivičnih postupaka.

S. R.

[objavljeno: 13/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.