Britanski restorani ukidaju menije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2016, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski restorani ukidaju menije

Vodeći britanski restorani odlučili su da ukinu duge menije i ograniče svojim gostima izbor jela kako bi smanjili bacanje viška hrane i dali svojim kuvarima više kreativne slobode.

"Mi smo tako odlučili", izjavio je Mikael Jonson, glavni kuvar u restoranu "Hedone" u zapadnom Londonu.

Prošlog leta, 49-godišnji Šveđanin je odlučio da meni izbaci iz upotrebe, nakon četvorogodišnjeg praćenja ukusa svojih gostiju.

"Sve više redovnih gostiju ne želi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da vidi meni, već očekuju moju ličnu preporuku", rekao je Jonson AFP-u.

"Hedone" je dobio Mišelinovu zvezdu 2012. godine, godinu dana nakon otvaranja, i od 2013. se nalazi na listi 50 najboljih restorana u svetu.

"Neki žele da ih iznenadimo, drugi ne znaju šta da naruče", primetio je Jonson, koji sada odlučuje šta će posetioci jesti, iako uvek pitaju goste prilikom rezervacije o njihovim željama.

"Iz ličnog ugla, vrlo je interesantno raditi na ovaj način. Ni dva dana nisu ista", istakao je Jonson.

On koristi raspoložive namirnice da pripremi sedam do 10 jela svake večeri, i to ona koja zahtevaju visok kvalitet i retke sastojke.

"Ukoliko imamo grgeča na meniju koji se menja na dva meseca, onda je nemoguće ponuditi izuzetnog grgeča svakog dana. Ovako ako ne mogu da nađem grgeča, biću srećan da pripremim romb ribu ili neku drugu vrstu. Mogu, na primer, da za jedan sto serviram šljuku, za drugi zeca, jer nemam dovoljno za sve", objasnio je Jonson.

Druga prednost ukidanja menija je smanjeno bacanje hrane, jer je potrebno manje namirnica skladištiti.

"Primetili smo razliku naročito kada su u pitanju morski plodovi i peciva koji sada mogu da se pripremaju u poslednjem trenutku", rekao je kuvar.

Restoran "Hedone" samo je primer trenda koji uzima maha, a sve u skladu sa interesom gostiju da se iznenade ponuđenim jelom pošto o restoranu sve saznaju na društvenim mrežama.

Novi trend, primećen i u Francuskoj i Njujorku, omogućava i veću slobodu kuvarima da eksperimentišu sa namirnicama koje imaju.

Ograničavanje broja jela u ponudi slede i londonski restorani "Araki i "Hibiscus" koji imaju po dve Mišelinove zvezde, ali i "The Checkers" u Montgomeriju (Vels).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.