Izvor: B92, 01.Apr.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski lanac Tesko u Rusiji

Lonodn -- Najveći britanski i treći u svetu, lanac supermarketa Tesko (Tesco) planira da pokrene poslovanje u Rusiji.

Tesko pregovara o mogućnostima za otvaranje prvih prodavnica na ruskoj teritoriji, a u razmatranju je i druga varijanta, koja podrazumeva poslovanje posredstvom jakog ruskog partnera.

Širenje je u skladu sa kampanjom osvajanja novih tržišta, koju je Tesko obelodanio krajem prošle godine. Osim u Velikoj Britaniji, Tesko sada posluje u 12 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemalja - od Turske do Malezije.

Od poslovanja u inostranstvu kompanija planira da ove godine ostvari prihod od 26,8 milijardi dolara, ili 25 odsto ukupnog prihoda.

Britanski lanac trgovina će na ruskom tržištu naići na jaku konkurenciju već prisutnih evropskih kompanija, kao što su francuski Karfur i nemački Metro. Karfur je već počeo izgradnju prva dva supermarketa, u Moskvi i Krasnodaru, čije je otvaranje planirano za oktobar i novembar ove godine. Francuski lanac namerava da broj prodavnica u Rusiji dogodine uveća na pet.

Rusko tržište prodaje na malo u supermarketima je, prema proračunima švajcarske banke UBS, prošle godine poraslo za 32 odsto, dostigavši vrednost od 191 milijardu dolara. Zahvaljujući rastu prihoda ruskog stanovništva očekuje se dalje povećanje ovog tržišta, što ga čini veoma privlačnim za strane kompanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.