Britanski bankarski gigant obustavlja finansiranje eksploatacije nafte i gasa

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 23:01

Britanski bankarski gigant obustavlja finansiranje eksploatacije nafte i gasa

Britanski bankarski gigant Barklis danas je najavio da više neće direktno finansirati nove projekte u vezi sa eskploatacijom nafte i gasa.

On je najavio i da će ograničiti kreditiranje kompanija koje planiraju da šire svoju proizvodnju fosilnih goriva.

Prema izveštaju ekološke grupe "Rainforest Action Network", Barklis je bio najveći finansijer sektora fosilnih goriva u Evropi između 2016. i 2021. godine, naročito tokom 2019. i 2020. godine, kada je taj iznos >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premašio 27 milijardi evra, dok je 2022. godine za pomenutu namenu obezbedio nešto manje od 15 milijardi evra, preneo je Bi-Bi-Si.

Ova banka je bila pod sve većim pritiskom, pre svega aktivista za zaštitu životne sredine, zatim i pojedinačnih investitora i poznatih ličnosti, da redukuje svoj uticaj u sektoru fosilnih goriva.

Stoga je Barklis najavio da više neće direktno finansirati projekte širenja proizvodnje nafte i gasa ili prateću infrastrukturu.

Britanska banka navodi da će obustaviti direktno finansiranje svih projekata eksploatacije nafte i gasa u Amazonu i u Arktičkom krugu, usmerenih na vađenje, preradu ili transport nafte dobijene iz uljanog peska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.