Izvor: Blic, 08.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanska bazna kamata na rekordno niskom nivou

Banka Engleske (BoE), koja je u Velikoj Britaniji odgovorna za vođenje monetarne politike, odlučila je danas, u nastojanju da spreči poniranje ostrvske privrede u još dublju recesiju, da snizi baznu kamatu za 50 procentnih poena, na jedan i po odsto, što je rekordno nizak nivo, objavljeno je u Londonu.

Finansijski eksperti u britanskoj prestonici su uoči današnjeg sastanka rukovodstva BoE predviđali da bi ta centralna banka mogla da snizi osnovnu kamatnu stopu za 50 do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 75 baznih poena. Stručnjaci veruju da narednog meseca sledi još jedna redukcija referentne kamate britanske centralne banke, na manje od jedan odsto.

Britanska kamata do sada nikad nije bila niža ispod dva odsto, čak ni za vreme Velike depresije, tridesetih godina minulog veka, pa je sada najniža od kada je ta emisiona banka osnovana, pre više od 300 godina, podseća se u izveštaju agencije Rojters.

BoE je od oktobra prošle godine bila prinđena da baznu kamatu snizi za ukupno dva procenta, u nastojanju da na taj način ublaži negativne efekte svetske finansijske krize.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

BOE snizio referentu kamatnu stopu na 1,5 posto

Izvor: Capital.ba, 08.Jan.2009

LONDON, Britanska centraln  banka Bank of England danas je srezala svoju referentnu kamatnu stopu na najnižu visinu svojoj istoriji kako bi povećala visinu kreditiranja i spriječila poniranje britanske eknomije u još dublju recesiju. Odbor za monetarnu politiku, predvođen guvernerom Mervynom Kingom,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.