Britanci žure dalje: Mej kuca na Erdoganova vrata

Izvor: B92, 28.Jan.2017, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci žure dalje: Mej kuca na Erdoganova vrata

Britanska premijerka Tereza Mej razgovarala je sa turskim predsednikom Tajipom Redžepom Erdoganom o unapređenju saradnje u oblasti vojne industrije i trgovine

Dogovorili su se i da oforme radnu grupu za jačanje bilateralne trgovine po izlasku Britanije iz EU.

U izjavi novinarima posle sastanka, Erdogan je naveo da se nada da će obim trgovinske razmene sa Britanijom porasti sa sadašnjih 15,6 milijardi dolara na 20 milijardi, prenosi Rojters.

On je takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najavio da će dve zemlje preduzeti važan korak kada je reč o projektu turskog borbenog aviona TF-X.

Mej, koja je u Ankaru stigla iz posete Vašingtonu gde je kao prvi strani zvaničnik razgovarala sa novim predsednikom Donaldom Trampom, nastoji da svojom diplomatskom ofanzivom poboljša trgovinske odnose Britanije sa zemljama izvan Evropske unije u okviru priprema Londona da napusti EU.

"Dogovorili smo se da ćemo imati zajedničku radnu grupu koja će pripremiti teren za naše trgovinske odnose posle Bregzita", rekla je Mej posle razgovora sa Erdoganom, prenosi AFP.

Britanska premijerka govorila je na konferenciji i o julskom pokušaju puča u Turskoj rekavši da je "ponosna" što je Britanija bila uz Tursku u to vreme, ali je ukazala na značaj poštovanja ljudskih prava.

"Sada je važno da Turska održi svoju demokratiju tako što će poštovati vladavinu prava i obaveze u pogledu zaštite ljudskih prava", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.