Britanci, ipak je Made in Russia

Izvor: B92, 05.Feb.2024, 17:06

Britanci, ipak je "Made in Russia"

Velika Britanija uprkos sankcijama uvozi gorivo napravljeno od ruske nafte.

Velika Britanija, uprkos sankcijama protiv Rusije, uvozi milione barela goriva koje je napravljeno od ruske nafte, navedeno je u dva odvojena izveštaja u koje je imao uvid Bi-Bi-Si (BBC).

Međunarodna pravila definišu da se nafta koja je prerađena u određenoj zemlji za potrebe trgovine klasifikuje kao nafta poreklom iz zemlje prerade, što znači da države kao Kina i Indija mogu da uvoze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rusku naftu i nakon prerade je legalno izvezu u zapadne zemlje.

Stručnjak Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) Isak Levi saopštio je da ova "rupa u sankcijama" povećava potražnju za ruskom naftom i utiče na rast njene cene.

U odvojenom izveštaju nevladine organizacije Globalni svedok (Global Witness) se procenjuje da je Ujedinjeno Kraljevstvo u 2023. godini uvezlo oko 5,2 miliona barela rafinisanih naftnih derivata koji su proizvedeni iz ruske sirove nafte.

Većina uvezenog goriva, konkretno 4,6 miliona barela, je bilo mlazno gorivo.

U oba izveštaja se tvrdi da je Kremlj na ovaj način prihodovao više od 117 miliona evra.

Procena koje su napravili CREA i Global vitnes se zasniva na analizi podataka o isporuci nafte kompanije Kpler, dok su podaci o cenama zasnovani na podacima Evrostata i nekim drugim izvorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Velika Britanija uvozi gorivo napravljeno od ruske nafte

Izvor: Capital.ba, 05.Feb.2024

LONDON – Velika Britanija, uprkos sankcijama protiv Rusije, uvozi milione barela goriva koje je napravljeno od ruske nafte, navedeno je u dva odvojena izveštaja u koje je imao uvid Bi-Bi-Si (BBC). Foto: Pixabay Međunarodna pravila definišu da se nafta koja je prerađena u određenoj zemlji za potrebe...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.