Brisel širi vinogorje

Izvor: Politika, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel širi vinogorje

Kruševac - "Vino Župa" iz Aleksandrovca i kruševački "Rubin" ovih dana otkupljuju i prerađuju grožđe, puneći svoje bačve veoma kvalitetnim vinom. Usred sezone otkupa ove dve ugledne kompanije dočekale su dobru vest iz Brisela o potpisivanju Protokola o prometu vina i alkoholnih pića između Srbije i EU. To ih je još više učvrstilo u uverenju da treba da ubrzaju pripreme za podizanje novih zasada vinograda i zaštitu autohtonih sorti vinove loze.
Predsednik kompanije "Vino >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Župa" Radimir Šljivić kaže da je sve više župskih proizvoda, pre svega vina, sokova i voćnih koncentrata, u zemljama EU, a od ove godine i u Rusiji i Japanu, pa je povećanje kvota dobra prilika za još veći izvoz.

- Ove godine bi trebalo da izvezemo proizvoda u vrednosti oko 20 miliona evra, a dogodine još više. Uspostavili smo odličnu saradnju sa ruskom kompanijom "Luding", specijalizovanom za alkoholna pića, koja ima izuzetan trgovinski potencijal. Vest o širem otvaranju vrata EU za naša vina raduje naše vinogradare, a mi ćemo se postarati da bolje zaštitimo poreklo domaćih sorti. Dobro je što se Evropa interesuje za "župski prokupac", ali je značajnije da stvorimo nove sorte. Naše područje ima bogomdanu klimu za vinovu lozu, tako da možemo da ukrstimo, na primer, "muskat" i "sovinjon" i dobijemo novu sortu izuzetnih karakteristika. Pored dosadašnje pomoći individualnim poljoprivrednicima na podizanju novih zasada, nameravamo da kupimo i jednu fabriku traktora, tako da seljaku pružimo mnogo više. Već sada za 20 odsto skuplje plaćamo grožđe iz župskog kraja i to je još jedan od razloga da vinogradari povećavaju zasade vinove loze - kaže Šljivić.

Miroslav Jovanović, zamenik generalnog direktora "Rubina", smatra da šansu iz Brisela treba iskoristiti što pre. "Rubin" ima 600 hektara sopstvenih zasada kvalitetnih sorti vinove loze, ali se priprema za podizanje novih plantaža na utrinama na klimatski pogodnom području za vinogradarsku proizvodnju.

- Za sve vinare vest iz Brisela predstavlja veliko ohrabrenje. Ulazak većih količina našeg vina na evropsko tržište, pod povoljnijim uslovima, omogućava i konkurentnost naših cena. Ne sumnjam u kvalitet naših vina, mada će nam trebati vremena za usvajanje standarda kvaliteta, kao što je "Hasap" i drugi. Bitno je da zaštitimo naše autohtone sorte i brže nastavimo sa podizanjem novih zasada. "Rubin" želi da na 99 godina zakupi, ili da otkupi, desetak hiljada hektara i da podigne plantaže najboljih sorti grožđa. Nadam se da ćemo uskoro imati i zakonsku regulativu u ovoj oblasti i da ćemo brže ostvarivati svoje dugoročne ciljeve - kaže Jovanović.

U ovogodišnjoj sezoni otkupa voća "Rubin" i "Vino Župa" isplaćuju dobavljače odmah i ne kriju namere da žele da ostvare rekordne rezultate. "Rubin" dosta nade polaže u vinjak kao nacionalni brend, a "Vino Župa" želi da ojača lidersku poziciju u proizvodnji sokova i unapredi marketing vina.

I jedna i druga kompanija se uzdaju u vekovnu vinogradarsku tradiciju, podsećajući da su na ovom području postojali vinogradi kneza Lazara i da to treba bolje iskoristiti u osvajanju zapadnoevropskog tržišta.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.