Brendovi srpski, gazde iz Hrvatske

Izvor: B92, 23.Jul.2010, 05:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brendovi srpski, gazde iz Hrvatske

Beograd -- Dok se domaće kompanije bore sa likvidnošću, komšije se sve češće pojavljuju u ulozi kupca. Naši najpoznatiji brendovi već prodati Hrvatima, a na meti i ostali.

Kupovinom slovenačke Droge Kolinska, hrvatska Atlantik grupa stoji iza čitave lepeze dokazanih proizvoda na tržištima bivše Jugoslavije.

Agrokor, regionalni lider u prehrambenoj industriji, godinama je vlasnik Frikoma i Dijamanta, a nedavno se čulo da merka i Karneks, "Servo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mihalj" i "29. novembar", pa i Imlek.

Najave su demantovali, ali pošto se domaći privrednici bore sa likvidnošću, ukoliko dođe do prodaje, Hrvati su viđeni kao kupci.

Iz Salforda, vlasnika Imleka, ali i Bambija, „Knjaz Miloša" i mlekare Subotica, poručuju da su se stekli uslovi za prodaju ovih preduzeća. Ne zna se ko su potencijalni kupci, ali dok većina u Srbiji kuburi s kapitalom, igrači iz Hrvatske sve više napreduju.

"Imaju i neke naše kompanije kapital. Međutim, kapital može i da se pozajmi. Činjenica je da je hrvatska ekonomija u boljoj situaciji od naše. Imaju veći bruto društveni proizvod, plata u Zagrebu duplo je veća nego u Beogradu", smatra Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.

Kriza nije najbolje vreme za prodaju kapitala. Međutim, Istrabenz, nekada većinski vlasnik Droge Kolinska, nije imao izbora. Dugovi su ih priterali u ćošak, pa su Atlantik grupi prodali ono što joj je bilo potrebno - kompatibilnu kompaniju koja joj otvara tržišta Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

"Generalno, ovo nije dobro vreme za prodaju. S druge strane, onaj ko kupuje kapital, vodi računa i o drugim stvarima. Povećavaju se izgledi da će rasti potrošnja za neke industrijske grane, a neki drugi proizvođači u toj branši možda su u lošoj situaciji. Onima koji ulažu otvara se mogućnost da povećaju učešće na tržištu", dodaje Kovačević

Ipak, on podseća da stranci ne kupuju srpske brendove već kapital vlasnika tih brendova. "Brendovi ostaju 'vezani' za određeno područje i tržište. Imate 'smoki' i 'najlepše želje' koji su popularani u Beogradu, i to će tako i ostati. Iako se menja vlasnik kapitala, brend ostaje Štarkov, i važnost tog brenda ostaje na tom području", navodi on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.