Bregzit je šansa za Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 26.Apr.2017, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bregzit je šansa za Srbiju

Uprkos neizvesnosti koju je doneo proces Bregzita po mnoge, Srbija je u poslednjih deset meseci po prvi put zabeležila suficit u trgovanju sa Britanijom.

Britanci odlaze iz Evrope, Srbi dolaze na ostrvo. Dobro, možda bi ovo bi optimističan naslov nekog tabloida, ali statistika nije loša.

U poslednje tri godine trgovinska razmena Velike Britanije i Srbije je u stalnom usponu, a u 2016. po prvi put smo imali i suficit u poslovanju sa Ostrvljanima. Električne mašine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i aparati, proizvodi od kaučuka, voće i povrće čine 60 odsto našeg izvoza. Kompanija Enterijer Janković iz Novog Sada od 2015. gradi i uređuje enterijer širom Londona.

- Danas smo kompanija koja isporučuje proizvode za devet hotela u Londonu. U nekim hotelima učestvujemo kao izvođači, u nekim hotelima kao dobavljači nameštaja - kaže Zoran Vacić.

- Ukupno ugovoreni poslovi su sada u vrednosti oko 17 miliona funti.

Britanci u junu imaju vanredne parlamentarne izbore. Ipak, u demokratskim sistemima ekonomija je jedno, a politika drugo.

- Bez obzira na to koja boja ce obeležiti sledeću britansku vladu, mi očekujemo da to ni na koji način nece umanjiti pažnju koju ćemo usmeriti na jačanje trgovinskih veza - kaže Denis Kif, ambasador Britanije.

MiDEuropa partners u prehrambenoj industriji i Britis Amerikan tobako u duvanskoj najveće su britanske investicije u našoj zemlji.

- Svakako da postoje neiskoriščeni potencijali, naročito uzimajući u obzir prehrambenu industriju, medicinski turizam, IT sektor i drvnu industriju - kaže Milosav Miletić, potpredsednik PKS.

Milan Kovaćević, savetnik za strana ulaganja koji je niz godina živeo i radio u Londonu smatra da Srbiji neće štetiti izlazak Britanaca iz Evropske unije.

- Naša ukupna diplomatija bi u većoj meri trebalo da ispomaže naš eksport u druge zemlje, jer ipak smo mi mali u pogledu nekog političkog uticaja u tim odnosima sa drugim zemljama - kaže on.

Rast trgovinske razmene između Srbije i Britanije nastavljen je i tokom januara i februara 2017, pa se u prva dva meseca ove godine beleži rast od 13,5 miliona dolara u odnosu na isti period prošle godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.