Brazil uvodi sankcije protiv SAD?

Izvor: B92, Tanjug, 01.Sep.2009, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil uvodi sankcije protiv SAD?

Ženeva -- Svetska trgovinska organizacija (STO) je presudila da Brazil može da uvede kotnra mere protiv SAD oko subvencionisanja proizvodnje pamuka.

Presuda STO, kojom se omogućava Brazilu da kontramerama ostvari kompenzaciju u sukobu sa SAD je, međutim, toliko kompleksna, da eksperti i dalje nastoje da sagledaju njene stvarne posledice, rekao je zvaničnik Brisela koji je želeo da ostane anoniman.

Brazil je tražio da mu, kao kontramera, bude odobreno uvođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2,5 milijardi dolara vrednih trgovinskih sankcija godišnje, koje bi bile primenjene u vidu dodatnih carina na uvoz američke robe, ali su SAD predočile da bi cifra od 20 do 30 miliona dolara bila odgovarajuća, podsetio je Rojters.

Sem visine kompenzacije, ključno pitanje je i da li će Brazilu biti dozvoljeno da uvede kontramere i u sektorima koji nisu obuhvaćeni nesporazumom, što bi mu omogućilo da pogodi američke interese u sferi usluga ili intelektualne svojine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.