Brazil: Manje carine zbog inflacije

Izvor: B92, 29.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil: Manje carine zbog inflacije

Rio de Žaneiro -- Brazil bi mogao dodatno da smanji uvozne carine ne bi li obuzdao inflaciju i rastuće cene hrane, saopštio je ministar finansija te zemlje Gvido Mantega.

Rio de Žaneiro (Rio de Janeiro - Januarska reka)

Ta zemlja, najveći svetski uvoznik pšenice, ukinula je ovog meseca carine na hlebno žito i brašno, pošto je susedna Argentina obustavila izvoz, što je povećalo troškove brazilskih proizvođača hleba, keksa i testenina.

Brazilske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cene hrane, predvođene hlebom, su u aprilu zabeležile rast za 1,29 odsto i u povećanju inflacije za 0,55 odsto u odnosu na mart imale su udeo od preko polovine.

U Brazilu je u aprilu ključna kamatna stopa na zajmove povećana za 0,5 odsto - na 11,75 procenata, što je bilo prvo povećanje u poslednje tri godine.

"Brazil ima više načina da se bori protiv inflacije, a ne da samo podiže kamatne stope", izjavio je Mantega, koji tvrdi da je godišnja stopa inflacija od 5,04 odsto još uvek u okvirima vladine projekcije od 4,5 odsto plus-minus dva procenta.

Mantega naglašava da robusna tražnja robe, kakva se trenutno beleži u Brazil, "predstavlja privilegiju" u situaciji kad se takav trend ne beleži u mnogim drugim zemljama. Zasad nema nagoveštaja da se uticaj rastućih cene hrane, nafte i metalnih produkata "preliva" na druge sektore brazilske privrede.

Prodaja automobila na brazilskom tržištu, koja je prošle godine zabelelžila rast od 27 odsto - na rekordnih 2,46 miliona jedinica - bila je praćena rastom cena vozila od svega 2,8 odsto, što svedoči da je privredni rast, koji je prošle godine dostigao 5,4 procenta, održiv, tvrdi on.

"Za razliku od ranijih ciklusa rasta, ovog puta su kompanije zainteresovanije za ekspanziju svog udela na tržištu, pre nego za podizanje cena da bi uvećale profit", konstatovao je Mantega.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.