Bošković: Uskoro stabilizacija tržišta mleka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2015, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošković: Uskoro stabilizacija tržišta mleka

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da očekuje da će uskoro doći do stabilizacije evropskog tržišta kada je reč o prehrambenim proizvodima, pre svega mleku i mlečnim proizvodima.

Ministarka je rekla i da je Srbija počela razgovore sa kineskim nadležnim službama u cilju usaglašavanja sertifikata za te proizvode kako bi u narednom periodu mogli da se izvoze i na kinesko tržiste.

"U velikoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << meri smo intenzivirali razgovore sa kineskim nadležnim službama sa željom da usaglasimo sertifikate kada se radi o mleku i mlečnim prozivodima i da i na taj naacin otvorimo jedno veliko tržište", rekla je Bogosavljević Bošković novinarima u Pančevu.

Da je to važno, kazala je, potvrđuje i podatak da vodeće svetske kompanije u proizvodnji mleka, kao i iz Evrope, naročito nemačke kompanije značajan deo svojih proizvoda, pre svega mleka u prahu plasiraju na kineskom tržistu.

"Juče smo imali razgovore sa kineskim ambasadorom i našim amabasadorom u Pekingu, a u cilju da intenziviramo kontakte, uspostavimo sistem i omogućimo plasman mleka i na ovo tržište. Nadam se dobrim rezultatima,", kazala je ministarka.

Ona je ukazala da na tom putu računa i na dobre političke odnose Srbije i Kine i kontakte našeg premijera sa kineskim premijerom.

"Nadamo se da će nam to omogućiti da ubrzamo procedure", rekla je Bogosavljević Bošković.

Upitana o situaciji na tržištu prehrambenih proizvoda, pre svega mesa i mleka, ona je kazala da smo svi svedoci poremaćaja na tržištu ovih proizvoda, pre svega u Evropi kao posledica zategnutih političkih odnosa između EU i Ruske federacije.

"Ni mi ne možemo da budemo izolovani, Srbija je u specifičnoj poziciji jer je u procesu pridruživanja EU, tako da nismo još uvek postali punopravna članica, ali smo preuzeli neke obaveze u procesu evrointegracija", rekla je ona.

Te obaveze odnose se na potpisane sporazume o stabilizaciji i pridruzivanju iz 2008. godine, rekla je ona.

Kako je kazala, Ministarstvo sa svoje strane čini sve što može, zajedno sa drugim ministarstvima koja su zadužena za praćenje standarda.

"Radimo, imamo stalnu radnu grupu koja prati dešavanja i pokušava da iznađe najbolja moguća rešenja u datom momentu", rekla je ministarka.

Kako je navela Bošković, što se tiče problema sa viškom tovljenika na domaćem tržištu on j rešen na taj način što su obezbeđena sredstva iz budžeta i u postupku je proces otkupljivanja tovljenika.

"Na taj način smo napravili dogovor i dobru saradnju sa poljoprivrednicima, a što se tiče mleka u dogovoru sa Evropskom komisijom uveli smo zaštitne mere za uvoz pojedine vrste sira i maslaca", rekla je ona.

Kada je reč o mleku u prahu, država se takođe opredelila da i u tom slučaju sopstvenim sredstvima otkupi viškove mleka u prahu koji se nalaze u našoj mlekarskoj industriji kako bi se dala mogućnost da mlekari i dalje otkupljuju mleko od naših proizvođača, dodala je.

"Postoji dosta indicija da će se polako stabilizovati evropsko tržiste i mi očekujemo da ćemo u narednih nekoliko meseci kada prođe ovaj sezonski problem plasmana mleka imati stabilizovano evropsko tržiste i da ćemo na taj način uspeti da uspostavimo ravnotežu kad se radi o ponudi i potražnji domaćeg mleka", rekla je Bogosavljević Bošković.

Ona je podsetila da je Srbija zahvaljujuhci dobrim kontaktima i dobroj saradnji sa Ruskom Federacijom uspela da usaglasi procedure, standarde kvaliteta i da mlekarska industrija i klaničari mogu svoje proizvode da plasiraju na ovo tržiste.

"Kako je kazala, u poslednjih nekoliko meseci primetan je pad interesovanja za plasman na to tržiste, što je uglavnom posledica variranja u vrednosti rublje.

"Nadajmo se će i tu nastupiti izvesna stabilizacija, ali u velikoj meri smo intenzivirali razgovore sa kineskim nadležnim službama sa zeljom da usaglasimo sertifikate kada se radi o mleku i mlečnim prozivodima i da i na taj način otvorimo jedno veliko tržiste", kazala je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija će izvoziti mleko u Kinu"

Izvor: B92, 01.Apr.2015

Srbija je počela razgovore sa kineskim nadležnim službama u cilju usaglašavanja sertifikata za mleko i proizvode kako bi počeo njihov izvoz na kinesko tržiste...To je izjavila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, navodeći da očekuje da će uskoro...

Nastavak na B92...

"Rublja oborila interes za Rusiju"

Izvor: B92, 01.Apr.2015

Pančevo -- U poslednjih nekoliko meseci primetan je pad interesovanja za plasman robe na rusko tržište, kaže ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković...Bogosavljević Bošković je kazala da je to uglavnom posledica variranja u vrednosti rublje...Ona je podsetila da je Srbija zahvaljujući...

Nastavak na B92...

Bošković: Pomoćićemo stočarskim gazdinstvima

Izvor: Capital.ba, 02.Apr.2015, 06:31

PANČEVO, Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je juče da rersorno ministarstvo čini sve za opstanak stočara bez obzira na to koliki broj grla odgajaju, a posebno onih na manjim poljoprivrednim gazdinstvima. U pripremi je, kaže, Nacionalni...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.