Borzan: Novom uredbom ukloniti diskriminaciju u prekograničnoj dostavi paketa

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Mar.2017, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borzan: Novom uredbom ukloniti diskriminaciju u prekograničnoj dostavi paketa

BRUXELLES - Transparentnošću cijena i zakonskim onemogućavanjem prepreka može se potaknuti internetska trgovina i osigurati potrošačima da sigurno i jeftino kupuju, a proizvođačima da plasiraju svoje proizvode što šire, izjavila je u srijedu hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Borzan je zajedno s britanskom zastupnicom Lucy Anderson organizirala radionicu o diskriminaciji kupaca u internetskoj prekograničnoj trgovini. Borzan i Anderson su izvjestiteljice >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << koje pripremaju izvješće Europskog parlamenta o ovom pitanju.

Na radionici su sudjelovali predstavnici Komisije, udruge europskih pošta te predstavnici najvećih platformi za internetsku trgovinu, poput eBaya. Komisija je u svibnju prošle godine predložila nova pravila za e-trgovinu, među kojima je i prijedlog uredbe koja ima za cilj osigurati pristupačniju i učinkovitiju prekograničnu dostavu paketa.

Internetska trgovina je sve popularnija i u Hrvatskoj, gdje već oko 30 posto ljudi kupuje preko interneta, ali se suočavaju s nizom ograničenja.

"Na nama je da maknemo ta ograničenja, odnosno da spriječimo mogućnost da netko zato što je iz male zemlje kao što je Hrvatska plati dostavu paketa tri ili četiri puta skuplje ili primjerice da dostava u jednom smjeru košta 12 eura, a u suprotnom 30 eura, a riječ je o istoj razdaljini", kaže Borzan.

Tržište dostave paketa u EU je fragmenitirano, svaka zemlja za sebe određuje pravila, što pogoduje neopravdanim razlikama u cijeni dostave.

Ta fragmentacija omogućava velikim igračima na tržištu da ucjenuju manje trgovce, koji su onda prisiljeni prihvatiti nepovoljne financijske uvjete.

"Predložena uredba trebala bi donijeti transparetnost cijena i onemogućiti dogovaranje ispod stola te nametanje jakih igrača na tržištu nepovoljnih uvjeta za male", kaže Borzan.

Prijedlog uredbe bi do ljeta trebao biti usvojen u Europskom parlamentu, a onda bi započeo trijalog između Komisije, Vijeća i Parlamenta o konačnom tekstu, koji bi onda do kraja ove godine mogao biti usvojen.

Komisija u svom prijedlogu uredbe ne predlaže ograničavanje cijena dostave paketa, jer je reguliranje cijena zadnje rješenje u slučaju da se tržišnim natjecanjem ne ostvare zadovoljavajući rezultati.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.