Izvor: Blic, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borskom rudniku preti stečaj i likvidacija

Borskom rudniku preti stečaj i likvidacija

Činilo da će privatizacija Rudarsko-topioničarskog basena Bor proći bez velikih potresa. Međutim, kada je tenderska komisija, na predlog Agencije za privatizaciju, trebalo da obelodani rang-listu najboljih ponuda za kupovinu imovine ovog preduzeća, tri od pet članova komisije usprotivili su se rangiranju kandidata, što može dovesti do pada tendera, a potom stečaja i likvidacije RTB.

Kako nam je rekao jedan od rukovodilaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovog preduzeća, ukoliko se obori tender, svi će poverioci požuriti da naplate potraživanja, što će dovesti do blokade računa i imovine, a samim tim je neizbežan stečaj, pa i likvidacija. Dok se miniranje tendera očekivalo od predsednika opštine Bor - radikala Branislava Rankića, koji se otvoreno zalaže da tender ovakav kakav je bude oboren (traži da država bude većinski vlasnik RTB, da se podele akcije radnicima i uveća vrednost imovine) - malo ko je ovakav stav očekivao od predsednika Samostalnog sindikata RTB Dragana Aleksića i Miodraga Conića, v. d. generalnog direktora Kombinata bakra. Conića je na tu funkciju postavila baš Republička vlada kako bi u tenderskoj komisiji, koju čine Vladini činovnici Zora Simović i Dejan Rajković, imala većinu. Conić i Aleksić su svoj stav obrazložili time da žele da se 'konsultuju sa bazom', međutim, kako saznajemo, taj sastanak je juče prošao bez zaključaka i zajedničkog stava.

Stala privatizacija

Stopiranje naizgled laganog hoda ka promeni vlasništva došao je nakon što je kolegijum direktora RTB, koji je do sada igrao po taktovima Republičke vlade, ocenio da su svi ponuđači izvršili izmene ugovora koji su suprotni pravilima tendera i srpskim zakonima. Da podsetimo, najveću ponudu za RTB Bor (400 miliona dolara) dala je rumunska kompanija 'Kuprom', potom konzorcijum kiparske firme 'Ist point' i londonskog investicionog fonda ORN (340,1 milion) i 'Amalko' sa Kipra (288 miliona dolara).

Ovakav stav članova komisije je potpuno nerazuman, jer je najlogičnije bilo da se nakon utvrđivanja liste sagledaju nedostaci pregovara sa ponuđačima i konačno izabere najbolji - rečeno je 'Blicu' u RTB. Neki analitičari procenjuju da rumunska kompanija nije bila spremna na ustupke (zatražila je da deo novca za kupovinu RTB zadrži na svom računu kao garanciju od stečaja). Samim tim, otvorila bi se vrata za ulaz drugoplasiranog, odnosno 'Ist pointa'. Vlasnik ove firme Zoran Drakulić u dobrim je odnosima sa ministrom za privredu Predragom Bubalom, ali ne i sa vrhom DSS, čiji je donedavno bio i finansijer. 'Blic', takođe, saznaje da je direktor Conić izložen velikim pritiscima kako ne bi glasao za ovakvu listu i da posledice tih pritisaka trpi njegova porodica, a da je Aleksić već pao pod uticaj predsednika opštine.

Odluke mora biti

Predsednik zajedničkog odbora Sindikata RTB 'Nezavisnost' Rudolf Navijalić, međutim, ocenjuje da Aleksić i Rankić imaju za cilj da prolongiraju donošenje odluke u narednih 15 dana, čime bi se oborio tender.

- Ukoliko odluku ne donese ova komisija, to će učiniti drugostepeni organ, a to je Ministarstvo privrede, na čijem je čelu Predrag Bubalo - podsetio je Navijalić.

On je ocenio da Samostalnom sindikatu nikako ne odgovara dolazak novog vlasnika jer će mnogi u toj organizaciji izgubiti dosadašnje privilegije.

S. Trifunović



|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.