Borisov: Od SB para koliko hoćemo

Izvor: B92, 10.Avg.2010, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borisov: Od SB para koliko hoćemo

Sofija -- Bugarski premijer Bojko Borisov kaže da njegova zemlja od međunarodne bankarske institucije, Svetske banke, može da dobije novca koliko poželi.

Borisov je to izjavio posle sastanka sa predsednikom Svetske banke Robertom Zelikom koji je doputovao u posetu Bugarskoj.

Oni su posetili deonicu puta Varna-Dobrič koju je je sufinansirala Svetska banka. Tokom posete prikazan je rad novokupljene mašine za proveru kvaliteta asfalta.

"Sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovom tehnikom pokazujemo Briselu da li radimo kvalitetno ili krademo. Uz ovaj rad, od Svetske banke da zatražimo i 50 milijarde evra, mi ćemo ih dobiti", izjavio je Borisov odgovarajući na pitanje da li će Bugarska od Svetske banke zatražiti kredit u vrednosti od milijardu evra.

Prema njegovim rečima, osnovni cilj vlade je da transparentno troši sva sredstva odobrena za infrastrukrtune projekte.

Bugarski premijer Bojko Borisov

Prema rečima Roberta Zelika, Bugarska može da računa na značajnu fianansijsku pomoć Svetske banke i fondova EU, ukoliko se obračuna sa korupcijom i birokratijom. On je pohvalio bugarsku vladu da je za godinu dana postigla puno u borbi protiv korupcije, ali i naglasio da u tom pravcu ima još dosta posla.

Bugarska: Za železnicu 225 mil. EUR

Bugarska vlada će pregovarati sa Svetskom bankom o pozajmici za železnicu, izjavio je bugarski ministar transporta Aleksandar Cvetkov i dodao da bi kredit, vredan 225 miliona evra, bio korišćen za stabilizaciju bugarske nacionalne železnice.

Ministar Cvetkov je saopštio da je već spremno više od 100 mera za stabilizaciju železnica. Prema njegovim rečima problem bugarske železnice su ogromni krediti i dugovi prema dobavljačima, koji su nakupljeni poslednjih godina.

Novac svetske banke bi trebalo da bude isplaćivan u tranšama u sledećih nekoliko godina, dodao je Cvetkov.

Ministar transporta je izjavio da će prihvatanjem mera za stabilizaciju, bugarska državna železnica ostvariti profit 2014. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.