„Borba protiv ekonomske agresije Kine“ - SAD pokreću tužbu protiv Kine

Izvor: Vostok.rs, 22.Mar.2018, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Borba protiv ekonomske agresije Kine“ - SAD pokreću tužbu protiv Kine

 
Sjedinjene Države pokreću tužbu protiv Kine u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, optužujući Peking za kršenje u oblasti licenciranja, rekao je portparol Bele kuće novinarima na pres konferenciji.

"Predsednik će zatražiti i uputiti američkog trgovinskog predstavnika da inicira tužbu u STO da odgovori na diskriminatorske radnje Kine u oblasti licenciranja", - rekao je portparol Bele kuće.


Prema njegovim rečima, Kina zahteva da američke kompanije obavezno investiraju u zajednička preduzeća u Kini i da prenose tehnologije njima, a u suprotnom im ne dozvoljavaju da licenciraju svoje proizvode i usluge u Kini.

Prema njegovim rečima, Kina namerno kupuje američke kompanije kako bi stekla tehnologiju kojom kineski proizvođači dobijaju konkurentsku prednost i uzimaju tržišni udeo američkim preduzećima.

Američki predsednik Donald Tramp u četvrtak će najaviti mere u oblasti trgovine sa Kinom, saopštila je Bela kuća. Planirano je potpisivanje memoranduma "o borbi protiv ekonomske agresije Kine". Kao rezultat mera SAD, u pitanje će se dovsti izvoz Kine u SAD u vrednosti od 50 milijardi dolara godišnje.

Ranije, portparol predsednika Trampa Radž Šah rekao da Tramp veruje da je kineska vlada odgovorna za svesne napore da manipuliše tržištem, krađu tehnologije i intelektualne svojine iz Sjedinjenih Država.

U Pekingu su američke optužbe odbačene, a Tramp je pozvan "da se ne prepušta emocijama". Kina je takođe saopštila da je spremna na recipročne mere protiv Sjedinjenih Država.

Američki predsednik takođe namerava da objavi do petka nove uvozne dadžine za aluminij i čelik iz više zemalja, uključujući Kinu i Rusiju.

Stručnjaci se plaše da će Trampove protekcionističke mere dovesti do velikog trgovinskog rata koji bi uključio SAD, Kinu, Evropsku Uniju i verovatno druge zemlje.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Tramp potpisao trgovinske mere protiv Kine

Izvor: VOA, 22.Mar.2018

Predsednik Tramp potpisao je dokument kojim se omogućava uvođenje novih tarifa u iznosu od 60 milijardi dolara, na uvoz iz Kine, što bi brzo moglo da dovede do trgovinskog rata sa Pekingom.  Američki lider je kiritikovao Kinu zbog navodne višegodišnje krađe američke intelektualne svojine,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.