Bombe pretnja za Beograd na vodi

Izvor: B92, 12.Okt.2014, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombe pretnja za "Beograd na vodi"

Da bi se realizovao projekat „Beograd na vodi“, svih 1,8 miliona kvadratnih metara, do početka izgradnje, moraće da se sondira i detektuje.

Ovo će morati da bude urađeno zbog osnovane sumnje da se na ovom području nalaze neeksplodirane bombe i granate iz Prvog i Drugog svetskog rata.

Deo podataka o lokacijama iz bombardovanja 1944. je poznat, dok su pozicije bombi bačenih tokom Aprilskog rata 1941. i za vreme Prvog svetskog ostale velika nepoznanica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Iz tog razloga, prema rečima Branislava Jovanovića, direktora Centra za razminiravanje Republike Srbije, pre gotovo godinu dana počela su prva ispitivanja terena, kako bi se zemljište na vreme pripremilo za intenzivnu gradnju.

"Naše ekipe na terenu imaju konstantne aktivnosti, na proceni rizika. Posao još nije završen, ali sam zadovoljan dinamikom. Tehnički je zahtevan, a mi ga radimo po najvišim standardima - objašnjava Jovanović, koji je ukazao na to da je Centar za razminiravanje zadužen za izradu projekta za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava.

On, međutim, nije želeo da otkriva da li je na pomenutom području pronađena neka zaostala granata i avio-bomba.

Istorijske činjenice govore da će, ipak, imati pune ruke posla. Beograd je u prošlom veku više puta žestoko bombardovan. Pored civilnih objekata, projektili su po pravilu padali na strateške objekte oko Železničke stanice.

Potencijalna opasnost su neeksplodirane granate iz Prvog svetskog rata. Od 28. jula do 2. decembra 1914. godine, Beograd je besomučno bombardovan sa leve strane Save, kao i sa oklopnih brodova. Od 5. do 8. oktobra 1915. iz oko 300 topova gađan je prostor sa desne strane Save. Za dva dana na grad je palo više od 100.000 granata.

On, međutim, nije želeo da otkriva da li je na pomenutom području pronađena neka zaostala granata i avio-bomba.

6. aprila 1941. godine u ranu zoru, bez objave rata, sile Trećeg rajha napale su Kraljevinu Jugoslaviju.

Njihove vazdušne snage su bombardovale Beograd, u četiri naleta, koristeći 484 aviona. Tom prilikom palo je oko 440 tona zapaljivih bombi. Jedan broj njih i na železničke i komunikacione sisteme na području Savskog amfiteatra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.