Bombardije menja šefa zbog gubitka

Izvor: B92, 12.Feb.2015, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombardije menja šefa zbog gubitka

Kandski proizvođač aviona i vozova Bombardije najavio je promenu generalnog direktora, pošto je u četvrtom kvartalu prošle godine poslovao s gubitkom.

Kompanija je imala trošak od 1,4 milijarde američkih dolara na ime obustavljanja programa poslovnih aviona "lirdžet 85" (Learjet 85).

U periodu oktobar-decembar 2014. Bombardije je zabeležio gubitak iz poslovanja od 1,59 milijardi američkih dolara (1,40 miijardi evra), odnosno 92 centa po akciji, precizira se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saopštenju koje prenosi Rojters.

A kada se isključi trošak vezan za "lirdžet", proizilazi da je kompanija ostvarila profit po akciji od 4,0 centa, dok su analitičari u proseku predviđali 2,0 centa profita po akciji.

Isti izvor podseća da je Bombardije u četvrtom kvartalu 2013. imao profit od 97 miliona dolara, odnosno, 5,0 centi po akciji. Prihodi od prodaje u četvrtom tromesečju tekuće godine porasli su 12 odsto, na 5,96 milijardi dolara, dok je konzenzus analitičara predviđao 5,8 milijardi dolara.

Nove narudžbe u posmatranom tromesečju vredele su 1,8 miljardi dolara, tako da je vrednost narudžbi za celu prošlu godinu dostigla 12,6 milijardi dolara. Bombardije je takođe saopštio da će na čelu kompanije ubuduće umesto Pjera Boduana biti dosadašnji rukovodilac jednog sektora u kompaniji Junajtid teknolodžis korp, Alen Belmar.

Bombardije je program poslovnih aviona "lirdžet 85" obustavio zbog slabe tražnje, što je rezultiralo gašenjem hiljadu radnih mesta u njenim filijalama u Santijagu de Keretaro (Meksiko) i Vičiti (SAD).

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.