Bolja zaštita korisnika finansijskih usluga

Izvor: Beta, 15.Dec.2014, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolja zaštita korisnika finansijskih usluga

BEOGRAD, 15. decembra 2014. (Beta) - Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković ocenila je u ponedeljak da se Predlogom zakona o osiguranju i predlozima još četiri finansijska zakona doprinosi započetim reformama i evropskim integracijama Srbije.

Tabakovićeva je poslanicima u Skupštini Srbije obrazložila Predlog zakona o osiguranju, Predlog zakona o platnim uslugama, Predlog izmena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, Predlog izmena Zakona o deviznom >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << poslovanju i Predlog izmena Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Ona je istakla da Predlogom zakona o osiguranju NBS daje doprinos reformama regulatornog okruženja u Srbiji u cilju približavanja evropskim standardima.

"Predlog tog zakona sadrži sve elemente reformskog zakona i zato očekujemo da će se njegovim usvajanjem uvesti red u ovu oblast poslovanja, poboljšati investicioni ambijent i pojačati zaštita gradjana i drugih korisnika", rekla je guvernerka tokom sat i 15 minuta dugog obrazlaganja predloženih zakona pred poslanicima.

Prema njenim rečima, taj zakon će stvoriti pretpostavke za dalji razvoj i efikasniji rad društava za osiguranje, uticati na povećanje finansijske discipline i na bolju zaštitu gradjana i drugih korisnika osiguranja.

Tabakovićeva je istakla da novim zakonom o osiguranju centralna banka dobija preciznije aktivnosti u kontroli bankarskog sektora i kod licenciranja osiguravajućih kompanija, a dobija i mogućnosti da izriče novčane kazne.

Kako je rekla, kada je preuzela funciju guvernera NBS nadzor osiguranja je zatekla u lošem stanju sa zastarelim regulatornim okvirom.

Guvernerka je navela da će novim zakonom biti onemogućeno novim društvima za osiguranje da se istovremeno bave životnim i neživotnim osiguranjem, ali ona koja već posluju, moći da će da nastave da obavljaju obe te vrste osiguranja, dodajući da je to rešenje koje postoji u Evropi i koje je trenutno za Srbiju najbolje.

Predlozeno je i da se usluge posredovanja i prodaje osiguranja mogu obavljati bez radnog odnosa sa osiguravjućom kućom, rekla je Tabakovićeva, dodajući da se tako izbegava da se to radi na crno.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Tabaković: Finansijske usluge iste za poljoprivrednike i preduzetnike

Izvor: Capital.ba, 15.Dec.2014

BEOGRAD, Guverner Narodne banke Srbije /NBS/ Jorgovanka Tabaković izjavila je da su izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga izjednačena prava preduzetnika i poljoprivrednika sa pravima i obavezama fizičkih lica – potrošača. Tabakovićeva je rekla da će tim zakonom...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.