Boing i Dženeral elektrik u Srbiji?

Izvor: B92, 25.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boing i Dženeral elektrik u Srbiji?

Mlađan Dinkić (FoNet)

Beograd, Njujork -- Boris Tadić potvrdio da je kompanija Boing ponovo zainteresovana za ulaganje u Srbiju. Mlađan Dinkić kaže da je Dženeral elektrik zainteresovan za železnicu.

Predsednik Srbije se sastao u Njujorku sa rukovodstvom te američke kompanije. "Ponovo, uprkos velikoj krizi u aviokompanijama, Boing jeste zainteresovan da uđe u Srbiju u mnogim oblastima: servisiranje aviona, obnova motora i tako dalje", rekao je Tadić.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Predsednik Tadić najavljuje da će razgovori sa Boingom biti nastavljeni jer Srbija želi ulaganja u avioindustriju.

A potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić izjavio je da će sredinom oktobra u Beograd doći predstavnici američke kompanije Dženeral elektrik. Ta kompanija je zainteresovana za izgradnju fabrike lokomotiva u Srbiji i za učešće u modernizaciji srpske železnice.

Dinkić, koji je i ministar ekonomije i regionalnog razvoja, učestvovao je sa Borisom Tadićem na Globalnoj investicionoj konferenciji u Klubu "Harvard" u Njujorku.

On je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, potvrdio da su u Njujorku uspostavljeni prvi kontakti sa menadžmentom Dženeral elektrika i da je poseta predstavnika te kompanije Srbiji najavljena za sredinu oktobra.

"Nakon investicionog simpozijuma u Harvard klubu, imali smo sastanak sa jednim od američkih giganata - Dženeral elektrikom. Oni su zainteresovani da naprave fabriku lokomotiva u Srbiji, a takođe su zainteresovani da učestvuju u projektu modernizacije srpske železnice", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, Dženeral elektrik ima nameru da među srpskim kompanijama pronađe odgovarajuće dobavljače koji bi tu kompaniju snabdevali delovima.

Dinkić je ocenio da je Srbija predstavljena na Investicionom simpozijumu kao najatraktivnija zemlja za proizvodnju radi izvoza.

"Velikim svetskim investitorima predstavljeni su konkretni podsticaji koje nudi srpska vlada za ulaganja u automobilsku, elektronsku i industriju informacionih tehnologija, a potencijalan interes za dolazak u Srbiju iskazale su kompanije iz IT oblasti", izjavio je potpredsednik Vlade.

"Srbija ima veliki interes da animira velike američke kompanije poput IBM-a, Intela, Dela, iz kompjuterske industrije i industrije informacionih tehnologija, da dođu u Srbiju, i cilj naše vlade je da - pored automobilske industrije - u narednom periodu oživimo i industriju informatike", rekao je Dinkić.

U saopštenju se navodi da su, na Globalnom investicionom simpozijumu u Njujorku, na kome su se susreli najveći svetski investitori i zvaničnici i ministri zemalja sveta, svoje uspešno poslovanje i preporuku za investiranje u Srbiju predstavile kompanije US Stil, Bol pekedžing i Spinejker.

Moderator prezentacije Srbije u Njujorku bio je bivši predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Žan Lemijer, navodi Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.