Izvor: B92, 02.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogati teški na porezu

Beograd -- Produžen rok za prijavu poreza na imovinu do 10. februara, ali i dalje mnogi srpski bogataši ne znaju da li treba da plate.

Zbog velikih gužvi poslednjeg dana prijave poreza na imovinu - 31. januara, Ministarstvo finansija produžilo je rok do 10. februara za one koji nisu stigli da Poreskoj upravi prijave legalizovanu ili nelegalizovanu imovinu. Među najbogatijim ljudima u Srbiji ima i onih koji ne znaju da li su tu svoju obavezu ispunili.

Porez se plaća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na imovinu čija vrednost prelazi 400 hiljada dinara. Neki od najvećih kapitalista u Srbiji kažu da uredno plaćaju porez na imovinu i da su to činili i svih ranijih godina. U kompaniji Cepter internacional Filipa Ceptera kažu da su prošle godine platili 2 miliona evra poreza.A MK Grupa Miodraga Kostića je za 2004. godinu, na ime različitih vrsta poreza i doprinosa, državi uplatila šest i po miliona evra.

Bogoljub Karić je pre godinu dana rekao da od imovine ima kuću i dva stana. Danas on ne zna da li ima koji stan više ili manje niti da li je ta imovina oporezovana.

Karić: "Ja nisam prijavio porez, to su uradile moje službe. Ne znam kolika je vrednost i koliki je porez, ali sigurno će moje službe to prijaviti".

B92: "Pa, već je trebalo da prijave".

Karić: "Onda su prijavili, sigurno."

Porez na ukupan prihod veći od 986 hiljada dinara treba da se prijavi do 15. marta. U Poreskoj upravi kažu da ima na stotine bogataša koji izbegavaju tu dužnost. A kako bi sprečili utaju poreza, Poreska uprava i Ministarstvo finansija predložiće ove godine plaćanje "sintetičkog poreza", koji će obuhvatiti i slučajeve da neko ima male prihode, a stekao je veliku imovinu. "Problem je manjak političke volje. Mi se spremamo da ukrstimo imovinu i prihode", kaže Ilić.

Od poznatijih srpskih biznismena jedini koji je bio dostupan za priču o prihodima bio je Bogoljub Karić. Na pitanje da li dobio povišicu Karić kaže: "Nisam, borim se da dobijem ove godine 300 hiljada evra i da dođem do miliona."

Koliko vajde ima država od srpskih kapitalista videće se kad se u budžet slije novac od poreza na imovinu i poreza na prihode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.