Blizu smo cilja

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 08:41

"Blizu smo cilja"

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard ocenila je da se evrozona približava cilju od dva posto nakon napretka u borbi protiv inflacije.

"Očigledno je da je monetarna politika počela da deluje na snižavanje inflacije. To se vidi po kreditnim brojkama i kamatama, a građani to znaju, kao i po količini kredita koji su u padu, ali i po potražnji kompanija za kreditima", rekla je u intervjuu za novine Figaro.

Dodala je da se to vidi i u privredi, i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u nekretninama i investicijama.

Govoreći o spekulacijama da će od septembra doći do pauze u dizanju kamata, predsednica ECB-a je bila neodređena, rekavši "možda će doći do ponovnog dizanja kamata ili možda pauze".

"Pauza, bez obzira na datum, u septembru ili kasnije, ne bi nužno bila definitivna", rekla je i podsetila da je za nju potrebno "održivo smanjenje inflacije na cilj" - na dva posto.

Rast cena svakako je usporen poslednjih meseci, dok je ECB povećavala kamate kako bi usporila inflaciju, koja je u junu u evrozoni iznosila 5,5 posto na godišnjem nivou, prenosi seebiz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.