Bliski istok je uništen, ima li mu spasa?

Izvor: Vesti-online.com, 18.Sep.2016, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bliski istok je uništen, ima li mu spasa?

"Privreda na Bliskom istoku je razorena sukobima i izbegličkom krizom" ocenila je generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard

Ona je naglasila da bi ogovarajućom politikom razorni efekti mogli da budu ublaženi.

- U tom regionu više od 30 miliona ljudi su postali izbeglice ili je privremeno raseljeno. Osnovna sredstva proizvodnje u zonama sukoba su uništena, gubici kada je reč o bogatstvu i prihodima, su ogromni a ljudski kapital slabi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << manjkom radnih mesta i obrazovanja - rekla je Lagard u blogu objavljenom uz izveštaj MMF-a o efektima konflikta u tom delu sveta.

MMF je objavio ranije izveštaj o posledicama sukoba u regionu i uticaju izbegličke krize, uoči sastanka o tome, koji treba da se održi u ponedeljak u UN-u.

MMF je u svom izveštaju naveo da su sukobi na Bliskom istoku izbrisali ono što je ostvarila cela generacija i da međunarodna zajednica mora da bude spremna da poveća dugoročnu razvojnu pomoć da ponovo izgradi infrastruturu i institucije. Fond je naveo da su rat i unutrašnji sukobi u Iraku, Libiji, Siriji i Jemenu pogoršali već visoke nivoe nezaposlenosti i siromaštva u tim zemljama, povećale inflaciju i narušile institucije.

U izveštaju se navodi da je bruto domaći proizvod (BDP) Sirije više nego preplovljen od početka sukoba u toj zemlji, da je BDP u Jemenu pao između 25 i 35 odsto prošle godine, a da se ekonomska aktivnost Libije smanjila na gotovo četvrtinu nivoa iz 2014. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.