Biznis veka: Ovo zemljište je koštalo samo jedan dolar, a donosi milijarde

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 19:44

Biznis veka: Ovo zemljište je koštalo samo jedan dolar, a donosi milijarde

Južnoafrički startap Renergen kupio je 2013. prava za proizvodnju i istraživanje na travnatim poljima u blizini Virdžinije za samo jedan dolar.

Očekivali su da će pronaći male rezerve prirodnog gasa koje bi mogle da stimulišu rudarenje u blizini, ali su testiranjem sastava gasa iz dve zarđale cevi pronašli enormno visoke koncentracije helijuma, piše Si-En-En.

Pored naduvavanja balona, helijum ima brojne komercijalne primene. Kada se kondenzuje u tečni oblik, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može se koristiti kao komponenta za hlađenje u proizvodnji mikročipova i radu MRI mašina koje spasavaju život.

Problem je u tome što su globalne cene helijuma nestabilne, zalihe su nestalne, a gas se proizvodi u manje od deset zemalja širom sveta.

"Imali smo skromne aspiracije da postavimo malu gasnu centralu koja bi mogla da snabdeva obližnje rudnike nekoliko megavata. Nismo imali pojma o obimu i prirodi ovog helijuma svetske klase", rekao je glavni operativni direktor te kompanije Nik Mičel.

Kompanija je prvi put uspešno proizvela tečni helijum iz postrojenja u januaru 2023. i nada se da će početi sa komercijalnim radom u narednih mesec dana.

Ono što "Renergenove" rezerve prirodnog gasa čini posebnim jeste neobično visoka koncentracija helijuma. Izvršni direktor kompanije Stefano Marani tvrdi da je prosečna koncentracija 3 odsto, a da na nekim mestima dostiže i 12 odsto. Poređenja radi, SAD, koje su najveći svetski snabdevač helijumom, imaju prosečnu koncentraciju od 0,35 odsto, a Katar samo 0,04 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.