Izvor: Blic, 11.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši proćerdali 1,7 milijardi DM

Bivši proćerdali 1,7 milijardi DM

BEOGRAD - Raspravu o predloženom budžetskom pakatu poslanici Skupštine Srbije juče su započeli izjašnjavanjem o Predlogu zakona o završnom računu budžeta za 2000. godinu. Narednih dana trebalo bi da se raspravlja o završnom računu budžeta za 2001. godinu, zatim o predlogu izmena i dopuna budžeta za 2002. i zakona o budžetskom sistemu, kao i Predlogu zakona o obimu sredstava i učešću opština i gradova u porezu na zarade >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i porezu na promet. Nije usvojen predlog da se na dnevnom redu skupštinskog zasedanja nađe i Predlog zakona o telekomunikacijama.

Tokom višečasovne diskusije o trošenju državnih para u 2000. godini predstavnici opozicionih stranaka, koje su u to vreme bile na vlasti, tvrdili su da se obimnim izveštajem budžetske inspekcije pokušava skrenuti pažnja sa aktuelnih problema. Takođe, oni su isticali da je politički skandal vrhunac licemerja i političkog cinizma insistirati na dokazivanju nečeg što se desilo pre pet godina, a da pri tom Vlada Srbije dostavlja nepotpun izveštaj o svom dvogodišnjem učinku.Obraćajući se poslanicima ministar finansija i ekonomije u Vladi Srbije Božidar Đelić rekao je da je budžet za 2000. godinu bio poslednji nepotpun, netransparentan i nepouzdan budžet. To je, prema njegovoj oceni, bio budžet koji laže one koji od njega žive jer je u startu tako napravljen da ne može biti ispoštovan.

Od 1996. do 2001. godine, prema nalazu inspektora, nezakonito i nenamenski je potrošeno 1,76 milijardi maraka, a trošilo se kao da je budžet bio ili privatna ili partijska ili ministarska kasa, rekao je Đelić i dodao da pri pravljenju izveštaja koji ima 282 strane nije bilo osvetničkog duha.

Navodeći primere zloupotreba novca iz republičke kase Đelić je rekao da je Ministarstvo prosvete budžetskim sredstvima kupilo putnička kola, uknjižilo ih na omladinsku zadrugu, a onda joj plaćalo za usluge korišćenja tih kola. Tržište rada je prebacivalo novac na račun Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije i 'Kluba S', Klinički centar 'Dedinje' je 3,8 miliona dinara dao za reklamiranje na Radiju S, a Republička uprava javnih prihoda je posle NATO bombardovanja Poslovnog centra 'Ušće' plaćala zakup poslovnog prostora u toj zgradi.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine otkupilo je od Srpske radikalne stranke veliki broj knjiga koje nemaju nikakve veze sa ekologijom, a Ministarstvo trgovine je 2,2 miliona dinara prenelo na račun opštine Žagubica za izgradnju doma za japanske penzionere u vreme kad naši penzioneri nisu primali penzije, rekao je Đelić.On je rekao da je povodom ovih i drugih zloupotreba budžetskog novca podneta 41 krivična prijava protiv 91 lica. Za privredni prekršaj podneto je 50 prijava protiv 207 lica, a prekršajne prijave podnete su protiv 26 lica.

Budžet za narednu godinu će, prema očekivanjima Đelića, biti usvojen u predviđenom roku, a ukoliko se to ne dogodi, od 1. januara iduće godine preći će se na privremeno finansiranje koje može da traje najduže tri meseca. Međutim, kako je dodao, to bi značilo krizu, odnosno da vlada nije u stanju da obezbedi većinu za jedan od najvažnijih zakona.

U popodnevnom delu skupštinskog zasedanja nakon načelne rasprave o završnom računu budžeta za 2000, godinu, poslanici su počeli razmatranje predloga završnog računa budžeta za 2001. godinu. M.V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.