Bivši direktor Nisana pobegao iz Japana pre suđenja

Izvor: B92, 31.Dec.2019, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši direktor Nisana pobegao iz Japana pre suđenja

Bejrut -- Bivši direktor Nisana Karlos Gosn (65) pobegao je u Liban iz Japana, gde je optužen za finansijske malverzacije.

U Liban je ušao legalno s francuskim pasošem i koristeći libansku ličnu kartu, uz uobičajene bezbednosne procedure, javlja Rojters pozivajući se na izvor u libanskom ministarstvu spoljnih poslova.

Isti izvor je naveo da Liban tretira Gosna, koji je u Bejrut stigao u ponedeljak, u skladu sa "međunarodnim sporazumima", bez daljeg preciziranja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Gosn je jutros potvrdio da je napustio Japan, navodeći da nije pobegao od pravde, već od "nepravde i političkog progona", preneo je BBC.

Kako je rekao, on više neće biti "talac strogog japanskog pravosudnog sistema, u kojem se pretpostavlja krivica, u kojem je rasprostranjena diskriminacija i negiraju se osnovna ljudska prava".

"Sada konačno mogu slobodno da razgovaram sa medijima i radujem se tom početku sledeće nedelje", rekao je Gosn.

On je negirao da je učinio išta loše, a njegovi advokati optužili su japansku vladu za zaveru protiv njega.

I dalje vlada nedoumica kako je Gosn, koji ima francusko, brazilsko i libansko državljanstvo, mogao da orkestrira svoj odlazak iz Japana, s obzirom na to da je bio pod strogim nadzorom vlasti kada je pušten iz pritvora uz kauciju i imajući u vidu da je predao sve pasoše.

Gosnova tri pasoša i dalje se nalaze kod njegovih branilaca, rekao je novinarima jedan od njegovih advokata Junićiro Hironaka.

U pres-službi francuskog ministarstva spoljnih poslova su na pitanje Rojtersa da li je Gosn koristio francuski pasoš odgovorili da momentalno nemaju komentar.

Gosn je u Bejrut stigao privatnim avionom iz Istanbula, rekli su za britansku agenciju ljudi upoznati sa situacijom.

Japan ima sporazum o ekstradiciji samo sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom, prema ministarstvu pravde, što znači, kako ocenjuje Rojters, da bi moglo da bude teško izvodljivo prinudno vraćanje Gosna na suđenje.

Gosn je rođen u Brazilu, a odrastao je u Bejrutu budući da su mu roditelji libanskog porekla. Školovao se u Francuskoj.

Uhapšen je u Japanu u novembru 2018. godine, gde ga terete da je izvršio višemilionsku uplatu Nisanovom distributeru u Omanu. Nisan ga je naknadno tužio da je novac firme usmeravao za lično bogaćenje.

Japanske poreske vlasti ga takođe terete da je prijavio manju platu od one koju je imao.

Gosn je negirao sve optužbe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.