Bivši članovi Uprave Petrola: Nadzornici zamagljuju činjenice

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Nov.2019, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši članovi Uprave Petrola: Nadzornici zamagljuju činjenice

LJUBLJANA - Trojica bivših članova Uprave Petrola, koji su se sporazumno dogovorili o prijevremenom raskidu mandata zbog neslaganja s Nadzornim odborom, odbacili su daljnja objašnjenja Nadzornog odbora i nadaju se da će moći razjasniti svoja stajališta na izvanrednoj glavnoj skupštini.

"Dali smo suglasnost za objavljivanje sporazuma o prijevremenom raskidu radi pružanja objektivnih i pravednih informacija dioničarima. Očito je da nadzorni odbor prikriva sadržaj sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kako bi javnosti mogao ponuditi" svoje "stavove", napisao je bivši predsjednik u priopćenju.

Upravu Petrola činili su predsjednik Tomaž Berločnik i članovi Igor Stebernak i Rok Vodnik. Kao što su istakli, o nesuglasicama između Uprave i Nadzornog odbora odlučuje glavna skupština društva kad god oni nastanu.

"Nadamo se da ćemo dobiti priliku da objasnimo svoje stavove na AGM-u. Poslovni rezultati tvrtke posljednjih godina svjedoče o tome kako smo vodili tvrtku", napisali su članovi bivše uprave.

Zahtjev za sazivanjem izvanredne skupštine dioničara je Slovenskom državnom holdingu poslao i Uprava, gdje se očekuje da će vlasnici dobiti detaljnije informacije o razlozima za prijevremeni odlazak uprave Berličnika nakon prihoda najveće gospodarske skupine u zemlji.

Zbog burnih reakcija u javnosti nakon smjene Uprave Petrola, nadzornici tvrtke napisali su na stranicama Ljubljanske burze da im uprava pod Berločnikovim vodstvom nije osigurala vjerodostojne materijale o planiranim investicijama i o njima ne mogu odlučivati.

"Nesklad između Petrolovog odbora i Nadzornog odbora u vezi s provedbom usvojene strategije odnosi se na prijedloge Uprave, čija bi potvrda bila značajan odmak od usvojenog Strateškog poslovnog plana 2018.-2022. Ali Uprava nikada nije pružila vjerodostojne materijale za donošenje odluka." napisali su u nadzornom odboru.

Kažu da su više puta pozvali bivšu upravu Tomaša Berločnika da ponudi vjerodostojne materijale, "jer su materijali sadržavali višemilijunske pogreške u izračunu novčanog toka i iznos duga potrebnog za financiranje investicija". Stoga je ovaj materijal ocijenjen kao pogrešan i na temelju toga nije se mogla donijeti nikakva odluka.

Uprava je materijal nekoliko puta dopunjavala, ali "zahtjevi Nadzornog odbora za dodatna pojašnjenja i ispravke nisu poštovani". Oni su također pokazali materijalno pogrešan iznos i iznos duga, čak i uz skuplji podređeni dug, vjeruju supervizori.

Prisjetili su se i ocjene Standard & Poor's Rating Services koja je istaknula ključni rizik od velike investicije kompanije (u vrijednosti 521 milijuna eura u skladu s usvojenom strategijom) u sljedećim godinama, uglavnom izvan temeljnih aktivnosti.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.