Bitka za opstanak Galenike

Izvor: B92, 21.Jun.2011, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka za opstanak Galenike

Beograd -- Kako B92 saznaje, Specijalno tužilaštvo je od MUP Srbije zatražilo da istraži poslovanje Galenike, ali detalji zahteva za sada nisu poznati.

U međuvremenu Vlada bi u četvrtak trebalo da usvoji hitne mere kako proizvodnja u ovoj farmaceutskoj kompaniji ne bi bila zaustavljena.

Bitka za Galeniku sada se vodi na dva fronta. Dok Tužilaštvo i MUP žele da utvrde ko je odgovoran za nastalu situaciju, država traži najefikasniji način da održi likvidnost fabrike, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako proizvodnja ne bi stala.

Sagovornici B92 iz rukovodstva kompanije kažu da nestašice lekova ne bi trebalo da bude naredna dva meseca, i da je fabrika ostala bez novca za repromaterijal i proizvodnju zbog dugovanja veledrogerija.

Velefarm je, prema informacijama koje je dobio B92, na vrhu liste dužnika.

Procene su da je dug narastao na celih 50 miliona evra, i zbog toga je Galenika još u januaru prestala isporučuje robu tom preduzeću.

Međutim, u Velefarmu je danas bilo nemoguće pronaći sagovornika koji bi odgovorio na pitanje kako su nastali ovoliki dugovi. Slično je bilo i u drugim veledrogerijama koje smo zvali.

Trenutno, Galenici domaće kompanije duguju oko 100 miliona evra. Od toga, kako nam je potvrđeno u kompaniji, čak 75 odsto čine dugovi Velefarma i kompanija BG Farm.

Ministar zdravlja Zoran Stanković u ponedeljak je najavio da će Vlada pokušati da reši probleme u Galenici tako što će obezbediti kompaniji kredit. Analitičari međutim u tome ne vide trajno rešenje.

Sagovornici B92 iz rukovodstva Galenike međutim veruju da će tek vladina odluka da se lekovi plaćaju direktno proizvođađu, a ne kao sada kroz lanac koji čine državni fond, medicinske i apotekarske ustanove, veledrogerije i fabrike, obezbediti osnov da poslovanje kompanije bude konsolidovano u roku od tri do šest meseci.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Za Galeniku svi plaćamo po 10 evra

Izvor: B92, 22.Jun.2011, 02:05

Beograd -- Država će morati da pomogne Galenici kako bi se izbegla propast naše najveće farmaceutske kuće, a ta pomoć koštaće svakog građanina Srbije oko 10 evra...Uprkos katastrofalnom vođenju tog državnog preduzeća i rasipanju novca, ali je Vlada tek prošle nedelje prvi put raspravljala...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.