Biomasa važna kao jeftin i ekološki prihvatljiv energent

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2017, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biomasa važna kao jeftin i ekološki prihvatljiv energent

U Skupštini AP Vojvodine danas je počela dvodnevna Međunarodna konferencija "Biomasa - potencijal za rad", sa koje je poručeno da je nužno edukovati stanovništvo i nosioce funkcija u lokalnim samoupravama o važnosti biomase kao jeftinijeg i ekološki prihvatljivijeg energenta.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović kazao je da je biomasa potpuno normalna stvar u 21. veku, ali da u Srbiji ne postoji dovoljno razvijena svest o tome, dodajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da neće biti lako omasoviti upotrebu biomase i da svi nosioci funkcija na lokalnom nivou moraju hrabro da uđu u taj posao.

Dok sam bio gradonačelnik Sremske Mitrovice, u priču sa biomasom ušli još pre šest ili sedam godina. Napravili smo prvo postrojenje na biomasu od suncokretove ljuspe i danas se građani tog grada greju na suncokretovu ljuspu. Oni sada imaju nekoliko puta jeftinije grejanje u odnosu na ostatak Srbije, napomenuo je Nedimović.

On je naveo da šira zajednica mora biti uključena u donošenje odluka u vezi sa biomasom, posebno istakavši nacionalne parkove i javna preduzeća "Vojvodinašume" i "Srbijašume", kao i ostale nosioce ovlašćenja na eksplotaciju drvene mase.

Ovo su jako važne stvari za građane. S jedne strane, dobijamo čistiju životnu sredinu, s druge strane dobijamo jeftinije grejanje, s treće strane poštujemo sve međunarodne protokole i Pariski sporazum.

Danas u svetu svi izbacuju termoelektrane koje rade na ugalj i ostale problematične izvore energije, svi prelaze na biomasu i to je put kojim se mora ići, poručio je ministar.

Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar istakla je zadovoljstvo što je pokrajinski parlament domaćin prestižne Međunarodne konferencije o biomasi kao potencijalnoj šansi za razvoj, istakavši da su na konferenciji prisutni predstavnici svih 45 opština iz Vojvodine.

Tu su proizvođači opreme za biomasu, proizvođači biomase, predstavnici poljoprivrede, predstavnici

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Medjunarodna konferencija o biomasi u Novom Sadu

Izvor: Beta, 16.Nov.2017

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović izjavio je danas u Novom Sadu da u Srbiji postoji pravni okvir za korišćenje biomase kao izvora energije, ali da ne postoji dovoljno razvijena svest o potrebi da se ona počne koristiti."Postoji pravni okvir za to, mi imamo zakon...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.