Bilateralna trgovina Indije i Kine rekordno visoka - izaslanica

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2024, 19:44

Bilateralna trgovina Indije i Kine rekordno visoka - izaslanica

Trgovina između Indije i Kine dostigla je istorijski maksimum od 136,2 milijarde dolara, izjavila je izaslanica Pekinga na svečanosti u Nju Delhiju u sredu, sugerišući da su tokom prošle godine odnosi između susednih država dobili „pozitivan zamah“.
Bilateralna trgovina porasla je za samo 1,5% – iznosila je 135,9 milijardi dolara 2022. godine, kada je trgovinski deficit Nju Delhija sa Pekingom premašio 100 milijardi dolara. Prošle godine je, međutim, indijski izvoz u Kinu porastao za 6%, primetila je izaslanica. „Tokom prošle godine, odnosi Kine i Indije pokazali su pozitivan zamah poboljšanja. Dve strane su održavale komunikaciju i interakciju na visokom nivou“, izjavila je Jia na kineskom novogodišnjem karnevalu u Nju Delhiju. Povodom sastanka kineskog predsednika Si Đinpinga i indijskog premijera Narendre Modija na marginama prošlogodišnjeg samita BRIKS-a, Jia je izjavila da su lideri postigli „važan konsenzus” o stabilizaciji bilateralnih veza, dodajući da Peking podržava predsedavanje Nju Delhija u G20 i Šangajskoj organizaciji za saradnju. Diplomata je takođe izrazila nadu za više investicija i putovanja između zemalja, „slobodno i povoljno“. Direktni letovi između dve zemlje obustavljeni su od izbijanja Kovid-19. Nju Delhi i Peking su zaključani u dugogodišnjoj konfrontaciji koja uglavnom proističe iz nerešenih graničnih sporova. Tenzije su eskalirale 2020. godine kada su sukobi u istočnom Ladaku doveli do žrtava na obe strane, što je navelo Nju Delhi da postavi ograničenja na trgovinu i ulaganja sa Kinom. U godinama koje su usledile, dve strane su vodile opsežne diplomatske i vojne razgovore uprkos stalnim tenzijama. Prošle godine, dve strane su održale 20. rundu razgovora na nivou komandanta korpusa kao deo tekućih napora ka razdruživanju i deeskalaciji duž linije stvarne kontrole, iako bez ikakvih jasnih naznaka proboja. Ma Jia je insistirala da ni Kina ni Indija ne žele sukob oko tog pitanja i da dve strane „moraju da razgovaraju“. „Ne pozivamo nijednu drugu (zemlju), posebno iz drugih regiona, da se meša u ovaj bilateralni spor“, izjavila je ona u intervjuu za The Hindu prošle godine.   Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.