BiH pregovara sa Brazilom, Rusi traže previše

Izvor: B92, 07.Avg.2016, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH pregovara sa Brazilom, Rusi traže previše

Sarajevo -- BiH je utvrdila Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, čija je svrha otklanjanje prepreka za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ocenio je pozitivnim što je prošlog meseca Vlada Federacije utvrdila Nacrt.

Tako je brisana odredba člana 13. Zakona kojom se, po oceni Evropske komisije, narušava dosledna primena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pridruživanju i insistira na otklanjanju protekcionističkih mera u oblasti trgovine.

“Ovim zakonom uklonjen je jedan od uslova za ulazak BiH u WTO. Sada nam ostaju bilateralni pregovori s Brazilom, Rusijom i Ukrajinom”, kazao je Šarović.

Okončanje procesa pregovora najpre je moguće s Brazilom s kojim se, ističe, razgovora u vezi s carinskim stopama, odnosno osam tarifnih linija za pileće meso, ali i nekoliko drugih tarifnih linija.

“Logično je da je Brazil zainteresovan za ove proizvode i što povoljniju carinsku poziciju na tržištu BiH, ali se u pregovorima bh. strana mora pridržavati zajednički usaglašene carinske politike s Evropskom unijom”, kaže Šarović.

U toku bilateralnih pregovora, pri kojima se razmatraju zahtevi Brazila, Ukrajine i Rusije, on se nada da će se s „jednom ili dve zemlje u toku ove godine završiti pregovori“.

Zahtevi Ukrajine po mišljenju bosanskohercegovačkog pregovaračkog tima su veoma široki i prevazilaze interese njihove privrede, posebno ima li se u vidu jako skromna trgovinska razmena s BiH.

“Ruska strana se veoma kasno uključila u pregovore tako što su našoj strani uputili tzv. „inicijalne zahteve Ruske Federacije“. I zahtev Rusije po našoj oceni je preširok i daleko je iznad mogućnosti tradicionalne trgovine dve strane, pored ostalog njihov zahtev se odnosi i na redukovanje svih carinskih stopa na 0 odsto što nije realno”, zaključio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Svetska trgovinska organizacija vodi računa o tome da države nastave s ukidanjem trgovinskih prepreka prilikom trgovinskih pregovora i time garantuje kontinuirano protok slobodne trgovine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.