Izvor: B92, 10.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH model za slovenačke penzije

Beograd, Ljubljana -- Zvaničnik slovenačkog Ministarstva rada smatra da bi za problem Srbije i Slovenije oko penzija trebalo primeniti iskustvo sa BiH.

Državni sekretar u slovenačkom ministarstvu za rad Marko Štrovs izjavio je za "Politiku" da sporazum kojim bi se uredilo pitanje isplate penzija slovenačkim penzionerima u Srbiji može vrlo brzo biti skinut s dnevnog reda, naročito ako se za sporazum sa Srbijom upotrebi ista matrica kao sa Bosnom i Hercegovinom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Oko 20.000 državljana BiH su većinu radnog veka proveli radeći za slovenačke firme. Iz diplomatskih izvora u Ljubljani saznaje se da je pregovaranje o sporazumu "razvlačeno" sedam godina zbog licitiranja metodologije retroaktivnih obračuna, odnosno revalorizacija neisplaćenih penzija, kao i načina određivanja aktuelne penzione osnovice za buduće isplate, piše "Politika".

Utanačeno je da se sve to izračuna na osnovu najnovijih propisa u obe zemlje, a nejasno je šta se desilo s kamatama i zateznim kamatama, pošto je Slovenija godinama neovlašćeno raspolagala tim novcem.

Akontacije penzija, koje su ovi penzioneri u BiH dosad dobili, srazmerno će se obračunati i odbiti od retroaktivnih isplata, tako što će se radni staž u Sloveniji izračunati po sadašnjem zakonu, a ne prema onom iz 1991, koji je bio povoljniji. Vlada u Sarajevu je pristala na ovaj kompromis, iako je to rešenje lošije od onoga koje su svojim državljanima prethodno obezbedili Zagreb i Skoplje, piše list.

Minimalna garantovana penzija u Sloveniji iznosi oko 520 evra, dok je najviša penziona osnova oko 2.000 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.