BiH: Više krađa zbog siromaštva

Izvor: B92, 17.Jan.2012, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Više krađa zbog siromaštva

Sarajevo -- Policija u Bosni i Hercegovini registrovala je nagli rast krađa u prodavnicama hrane. Stručnjaci tumače da je ta činjenica odraz sve većeg siromaštva u zemlji.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH tokom 2011. godine prijavljeno je više od 4,5 hiljade slučajeva krađe.

To je značajan porast u odnosu na ranije godine. Godine 2010. tako je bilo prijavljeno manje od tri hiljade slučajeva krađa.

Samo u Sarajevu broj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krađa u trgovinama u 2011. godini povećan je za 200 posto u odnosu na prethodnu godinu, naveo je neimenovani policijski izvor.

U Republici Srpskoj broj registrovanih krađa bio je nešto manji nego u Federaciji i iznosio je oko dve hiljade.

Policijski zvaničnici govore da prekršitelji zakona iz trgovina uglavnom kradu hranu i to sir, mleko, hleb, suhomesnate proizvode, a tek potom cigarete, kafu i alkohol.

Ekonomist Bojan Božić kaže da "to pokazuje da se standard građana srozava i da pojedinci nemaju ni najosnovnija sredstva za preživljavanje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.