BiH: BDP raste 3,2 odsto u 2011.

Izvor: B92, 21.Dec.2010, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: BDP raste 3,2 odsto u 2011.

Sarajevo -- Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) BiH očekuje da bruto domaći proizvod (BDP) BiH naredne godine poraste sa ovogodišnjih od 0,5 odsto na 3,2 odsto.

Ekonomski oporavak zemlje se očekuje 2012. ili 2013. godine, kaže direktorka DEP-a Ljerka Marić.

Ona je istakla da se rast BDP za narednu godinu očekuje uz nisku inflaciju do dva odsto, vrlo nizak deficit platnog bilansa do sedam odsto, te uz nizak deficit trgovinskog bilansa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prema njenim rečima, sve skupa to bi dovelo do povećanja stranih investicija u BiH, zapošljavanja, kao i rasta izvoza u sektorima energije, obojene metalurgije, poljoprivrede, drvne industrije, što bi proizvelo rast plata i povećanje potrošnje.

"Za svet, Evropu pa i nas, važne su najave oporavka bankarskog sektora. To znači da ćemo mi ponovo moći doći do sredstava pod povoljnijim uslovima, jer je privreda u BiH dosta zadužena, pa je pitanje na koji način će to moći ponovo činiti”, istakla je Marićeva.

Ona je najavila sredstva iz predpristupne pomoći – IPA tri, četiri i pet koja su isključivo za razvoj poljoprivrede, transporta, razvoja ruralnih krajeva, što je od zanačaja za BiH, te strategiju Svetske banke, koja se odnosi na razvoj energetskog sektora i infrastrukture u BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.