BiH: 150 mil. EUR samo za parfeme

Izvor: B92, 01.Apr.2013, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: 150 mil. EUR samo za parfeme

Sarajevo -- Bosna i Hercegovina oko četiri odsto ukupnog robnog deficita ostvaruje samo na stavci parfemi i toaletne vode, što iznosi približno 1,2 odsto BDP-a.

Kako piše sarajevski "Dnevni avaz", još veći robni deficit, i to od pet odsto, BiH ima na stavci pića i duvani, a to je oko 1,6 odsto BDP-a.

Naime, veliki deficit BiH beleži kod plastičnih proizvoda, više od 500 miliona konvertibilnih maraka (oko 250 miliona evra), parfema i eteričnih ulja - oko 300 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << KM (oko 150 miliona evra), proizvoda od kože i krzna - više od 200 miliona KM (oko 100 miliona evra), te drvne celuloze, papira i kartona - oko 125 miliona KM (63 miliona evra).

Članovi Odeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) stoga su, nakon analiziranja struktura uvoza po pojedinim oblastima i vrstama roba, kao i veličine ostvarenog deficita, koji se, u različitom obimu, ponavlja svake godine, ukazali da postaje upitna osnovna pretpostavka o modelu racionalnog ponašanja potrošača u BiH.

Dominantno učešće u strukturi uvoza predstavljaju proizvodi mineralnog porekla.

Da li će se nastaviti ispoljeni trend zavisi prvenstveno od potreba privrede BiH, kao i od cena sirove nafte na međunarodnom tržištu, navodi se u najnovijem biltenu Odeljenja za makroekonomsku analizu UIOBiH.

“Avaz” podseća da BiH ostvaruje tek neznatan suficit u smislu vrednosti uvoza i izvoza električne energije u 2012. godini, s tim da je vrednost izvoza pala za oko 60 odsto, dok je vrednost uvoza porasla za oko 20 odsto u 2012. u odnosu na prethodnu godinu.

Isto tako, usled snažnijeg pada izvoza u odnosu na uvoz, deficit nastavlja da raste, iako znatno sporije nego prethodne godine.

Mere koje bi dovele do smanjenja deficita tj. rasta potražnje za izvoznim proizvodima BiH, se nalaze u rukama kako domaćih tako i evropskih donosilaca odluka.

Pravovremene mere spoljnotrgovinske i fiskalne politike mogu dovesti do povećanja obima robne razmene, poboljšanja uslova razmene i preko potrebnog smanjenja robnog deficita.

U okviru nadležnih ministarstava različite mere su u fazi pripreme ili realizacije, ali ostaje da se vidi kakav će one imati efekt na spoljnotrgovinsku poziciju BiH u narednom periodu, zaključuju ekonomisti Odeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BiH na uvoz parfema i plastike troši oko 408 miliona evra

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Apr.2013

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina oko četiri odsto ukupnog robnog deficita ostvaruje samo na stavci parfemi i toaletne vode, što iznosi približno 1,2 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), dok je na stavci pića i duvana deficit oko pet odsto, što je oko 1,6 posto BDP-a.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.