Bezos će selidbom u Majami uštediti više od 600 miliona dolara poreza

Izvor: Capital.ba, 14.Feb.2024, 10:05

Bezos će selidbom u Majami uštediti više od 600 miliona dolara poreza

Multimilijarder Džef Bezos je prošle sedmice prodao akcije vrijedne dvije milijarde dolara, a u uz to je ostvario dodatnu pogodnost. Ta dodatna pogodnost jeste da nije morao platiti porez za prihod koji je ostvario prodajom akcija. FOTO: Agencije Bezos je prošle godine na društvenoj mreži Instagram objavio da nakon skoro 30 godina napušta Sijetl kako bi preselio u Majmi. Izjavio je da će time biti bliže svojim roditeljima i lansirnim rampama za njegove rakete Blue Origin. Vrijeme kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << to objavio ukazuje na još jedan razlog preseljenja, a to su porezi. Naime, američka savezna država Vašington je 2022. uvela porez na kapitalnu dobit od sedam posto na prodaju akcija ili obveznica, i to za vrijednosne papire koji koštaju više od 250.000 dolara. Vašington kao savezna država nema porez na dohodak, tako da je uvođenje spomenutog poreza značilo da će Bezos morati platiti porez za prihod koji ostvari prodajom akcija. Od 1998. do danas je prodao akcije kompanije Amazon koje su koštale milijarde dolara. Kada je Vašington započeo s naplatom spomenutog poreza, prestao je da prodaje akcije. Prošle i pretprošle godine nije prodao niti jednu Amazonovu skciju te je na kraju prošle godine poklonio akcije vrijedne 200 miliona dolara. No, nakon što se preselio u Majami, Bezos je nadoknadio izgubljeno vrijeme kada je u pitanju prodaja akcija. To je učinio zbog toga što američka savezna država Florida ne oporezuje ni prihode, ni kapitalnu dobit. Tako da je prošlosedmičnom prodajom akcija u iznosu od dvije milijarde dolara uštedio 140 miliona dolara, koliko bi morao platiti državi Vašington. Na cjelokupnoj planiranoj prodaji 50 miliona akcija tokom sljedeće godine uštediće 610 miliona dolara. Ako vrijednost tih akcija bude veća od trenutne vrijednosti, ta ušteda će biti još veća.  Dakle, njegova ušteda na porezu će biti veća od vrijednosti njegove jahte “Koru” koja je duga više od 417 metara, prenosi CNBC. Klix Чланак Bezos će selidbom u Majami uštediti više od 600 miliona dolara poreza се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džef Bezos prodaje akcije "Amazona" prvi put od 2021! U četiri dana prikupio više od 4 milijarde dolara

Izvor: Blic, 14.Feb.2024

Manje od dve nedele nakon što je objelodanio plan za prodaju 50 miliona akcija kompanije koju je osnovao, Džef Bezos je prodao 24 miliona akcija, vrednih ukupno više od četiri milijarde dolara. Prodaja, otkrivena u regulatornim podnescima, odvijala se tokom samo četiri trgovačka dana.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.