Izvor: Blic, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez vlade gubimo 280 miliona evra

Ukoliko se do polovine maja ne formira nova vlada, Srbija neće moći da dobije od Svetske banke 280 miliona evra namenjenih za četiri projekta. Reč je o kreditima po povoljnim uslovima, namenjenim poljoprivredi, lokalnim samoupravama i infrastrukturi - upozorio je juče Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije, nakon završetka posete Vašingtonu, gde je bio na godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda.

Jelašić je naglasio da je sa predstavnicima MMF-a bilo razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o problemima privremenog finansiranja budžeta. Očekuje se i poseta Murila Portugalama, potpredsednika MMF-a, u drugoj polovini idućeg meseca, a tada bi se znalo o potrebama za novim aranžmanom sa ovom finansijskom institucijom.

- I Ministarstvo finansija SAD založilo se da Srbija ima novi aranžman sa MMF-om i ukazali su na problem budžeta i vlade - kaže Jelašić.

Guverner NBS je izrazio zabrinutost zbog rasta cene nafte na svetskom tržištu, jer je došlo do porasta cene u dolarima i to u trenutku kada je dolar izgubio vrednost.

- Međutim, mnogo više nas brine činjenica da nam predstoji povećanje cene struje, kao i nepoznanica koliko će nova vlada povećati regulisane cene, a koliko će to sve uticati na planiranu inflaciju - upozorio je Jelašić i dodao da su pred Srbijom i dalje tri izazova - tekući platni deficit, strukturne reforme i pitanje duga.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.