Bez reforme javne uprave novi propisi mrtvo slovo na papiru

Izvor: Danas, 01.Mar.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez reforme javne uprave novi propisi "mrtvo slovo na papiru"

Primena novog Zakona o planiranju i izgradnji, koji treba da ubrza proceduru za izdavanja građevinskih i drugih potrebnih dozvola, zvanično je počela juče. Iako investitori od tog zakona očekuju mnogo, stručna javnost ipak nije uverena da će se situacija poboljšati i sumnja da će sve ostati "mrtvo slovo na papiru" do potpunog iskorenjivanja neefikasnosti javne uprave u Srbiji.

-      Ekspert za strana ulaganja Mahmud Bušatlija ističe za Danas da je to osnovni preduslov >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za efikasnu i učinkovitu primenu Zakona o planiranju i izgradnji.

- U teoriji je sve lepo osmišljeno. Dosad su investitori trčali od šaltera do šaltera da bi došli do brojnih potrebnih dozvola za početak izgradnje. Gubili su mesece i godine pribavljajući potrebna dokumenta da bi onda sa njima konačno došli na šalter nadležne službe u lokalnoj samoupravi da bi opet čekali mesec dana da dobiju odobrenje za početak radova. Naravno da je to bilo pogrešno i naravno da smatram da investitori ne treba da budu kuriri i da ih neko šeta od šaltera do šaltera zbog dokumentacije, već da taj posao na sebe treba da preuzme državna uprava. Dakle, nesporno je da do pojednostavljenja procedure mora da dođe jer je to i u interesu investitora i u interesu države. Međutim, smatram da je nemoguće izdavanje svih potrebnih dokumenata investitoru na jednom šalteru u roku od 28 dana sve dok se ne obavi reforma javne uprave u Srbiji. Jednostavno, bez obzira na donošenje novog zakona, nadležne službe države i lokalne samouprave nisu efikasne i organizovane na pravi način, tako da neće moći da ispune propisano i ono što se od njih traži - kaže naš sagovornik. Bušatlija ističe da je prikupljanje velikog broja dokumenata koje je dosad morao da pribavi investitor, od sada palo na "pleća" javne uprave i veliko je pitanje da li će se ona sa tim glomaznim poslom moći izboriti na pravi način. - Da bi se taj obiman posao obavio, potreban je visok stepen koordinacije, obučenosti i efikasnosti državnih službi. S druge strane, u praksi mi u Srbiji imamo veoma neefikasnu državnu upravu koju je nužno u potpunosti reformisati. Tek kada se to uradi, moglo bi se konstatovati da je stvoren osnovni preduslov za ubrzavanje procedure dobijanja javnih dozvola. Ovako došlo je samo do prebacivanja obaveza sa investitora na državne službenike koji nisu kadri da se sa tim izbore. Činjenica je da postoji niz dozvola do kojih nije lako doći, tako da bi reformu prvo trebalo obaviti u tom segmentu. Ako do toga ne dođe, a po tom pitanju još uvek ništa nije preduzeto, bojim se da će problemi koji su postojali dosad biti prisutni i dalje. Postoji naime realna opasnost da će nakon što investitor dođe na šalter čiji službenik je dužan da mu obezbedi potrebnu dokumentaciju i plati za tu uslugu, dobije potvrdu da je sva dokumentacija pribavljena a da to u praksi ne bude slučaj. Tako će se samo pospešiti nelegalna izgradnja, jer će se investitori sa nedostajućom dokumentacijom, koju su mislili da su pribavili, suočiti onog trenutka kada izgradnja počne. Prema tome, mislim da Zakon o planiranju i izgradnji sam po sebi, bez regulisanja drugih nužnih stvari, prvenstveno reforme javne uprave u Srbiji, neće doneti bilo kakve pozitivne rezultate - naglašava Bušatlija.

     Podsećanja radi, zakonski rok za početak primene takozvane objedinjene procedure izdavanja dozvola počeo je u nedelju, 1. marta. To znači da će investitor sve poslove vezane za izdavanje dozvola obavljati na jednom šalteru u nadležnosti lokalne samouprave, a ne da će kao dosad morati da posećuje brojne institucije kako bi regulisao dobijanje potrebnih papira za recimo telefon, vodovod, priključak za struju i tako dalje. Nadležni ističu da će se čitav proces dodatno ubrzati, kada se sprovede druga faza u kojoj će se dozvole izdavati isključivo u elektronskoj formi i očekuje se da bi to moglo da bude realizovano krajem ove ili najkasnije početkom sledeće godine.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.