Bez radnika kapital nema nikakvu funkciju: Sa strepnjom očekuju ukidanje neradne nedelje

Izvor: B92, 11.Jun.2020, 08:38

"Bez radnika kapital nema nikakvu funkciju": Sa strepnjom očekuju ukidanje neradne nedelje

Radnici u trgovinama u Crnoj Gori sa strepnjom očekuju vest o tome da li će zabrana rada nedeljom i u danima praznika biti ukinuta.

Time bi se vratili na stari, uobičajeni režim rada koji je podrazumevao jedan ili nijedan slobodan dan u toku meseca, saopšteno je iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG).

"Zabrinuti zbog sve izraženije kampanje koju vode organizacije poslodavaca za ukidanje nedavno uvedene neradne nedelje u trgovini na veliko i malo, dužni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo da se oglasimo i iznesemo očekivanja USSCG i 40.000 zaposlenih u toj delatnosti", saopšteno je iz USSCG, prenose Vijesti.

Oni su dodali da vode kampanju o poštovanju prava zaposlenih na slobodan dan nedeljom i u dane praznika, koji je predviđen za odmor i okupljanje porodice.

Naša kampanja ugledala je svetlost dana tek onda kada je Odbor udruženja trgovine u Privrednoj komori Crne Gore inicirao da se nedelja proglasi neradnom, obrazlažući to argumentima da bi time u znatnoj meri bila povećana produktivnost rada, da bi radnici bili zadovoljniji i odgovorniji prema radnim zadacima, da bi provodili i planirali više vremena sa porodicom, a poslodavci bi, istovremeno, razvili mnogo veću društvenu odgovornost, smanjili troškove angažovanja dodatne radne snage, kao i tekuće troškove održavanja i redovna izdvajanja za usluge (električna energija, grijanje, komunalije i sl...).

Vlada je to uvažila i izmenila Zakon o unutrašnjoj trgovini, dodatno naglašavajući da tom intervencijom želi da unapredi položaj radnika u Crnoj Gori, odnosno da unapredi kvalitet života pojedinca, porodice i društva", navodi se u saopštenju USSCG.

Imajući navedeno u vidu, iz USSCG su naglasili da je nedosledno da danas upravo Privredna komora Crne Gore poziva na ukidanje neradne nedelje u oblasti trgovine, zamagljujući promenu svoga stava obrazloženjem da to rade zbog negativnih efekata epidemije koronavirusa.

"Pa valjda je upravo koronavirus podsetio poslodavce na mesto i ulogu koju imaju radnici u ukupnom društveno-ekonomskom poretku. Bilo je lepo prethodnih meseci čuti reči priznanja i zahvalnosti koje su poslodavci upućivali svojim zaposlenima u trgovini, nazivajući ih “tihim herojima” borbe protiv koronavirusa, koji su rizikovali svoje i živote svojih najmilijih da bi društvo normalno funkcionisalo. Dakle, koronavirus nas je ponovo podsetio da bez radnika kapital nema nikakvu funkciju! Da je radnik taj koji stvara nove vrednosti i profit vlasniku kapitala. Zar je ukidanje neradne nedelje za zaposlene u trgovini nagrada za sve ono što su prethodnih dana uradili i što svakodnevno rade za svoje poslodavce i društvo? I dok u razvijenim zemljama Evrope čijoj integraciji težimo, koje inače poštuju nedelju kao dan za porodično okupljanje i odmor, razmišljaju da uvedu četvorodnevnu ili čak trodnevnu radnu sedmicu, naši poslodavci hoće da nas vrate dva koraka unazad", saopšteno je iz USSCG.

Oni su pozvali udruženja poslodavaca da odustanu od inicijative za ukidanje neradne nedelje, a sve poslodavce da omoguće uslove za dostojanstveni rad svojim zaposlenima.

"To prevashodno podrazumeva da, gde god to priroda posla i tehnologija rada ne iziskuju, omoguće svojim zaposlenima da nedeljom budu sa svojim porodicama. Takođe, pozivamo nadležne da ne ukidaju neradnu nedelju u trgovini i da, ponovo, ne dovode u nezavidan položaj 40.000 zaposlenih u toj delatnosti, uglavnom ženske radne snage. Poručujemo da će se Unija slobodnih sindikata Crne Gore, ukoliko to bude neophodno, suprostaviti ukidanju neradne nedelje, po cenu poziva našem članstvu i zaposlenima da to pravo branimo uličnim protestima i svim drugim vidovima sindikalne borbe" zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.