Bez puta u Evropu nema razvoja

Izvor: Blic, 15.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez puta u Evropu nema razvoja

Istina je da EU često vređa državne interese Srbije, povređuje i naše dostojanstvo s vremena na vreme, ali građani ipak vrlo racionalno sagledavaju nužnost naše saradnje sa Evropom i oko 80 odsto je opredeljeno za članstvo Srbije u EU - ocenio je Boris Tadić, predsednik Srbije, u razgovoru sa privrednicima u komori Srbije.



Dve su ključne tačke politike današnje Srbije: to su pitanja Kosmeta i naših evropskih integracija. Ne jedno ili drugo, već rešavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oba pitanja sinhronizovano daje šanse u budućnosti, smatra Tadić.

- Sada je najvažniji onaj prvi korak kad je reč o učlanjenju u EU, a to je potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ovaj ugovor se pre svega tiče naših trgovinskih odnosa i on ima prvorazredni ekonomski značaj. Parafiran je, to je dobro, i dobro je što je Vlada svojevremeno jednoglasno donela odluku o njegovom potpisivanju i ovlastila svog potpredsednika da to učini. Loše je to što on do sada nije potpisan i loše je što sada neki članovi Vlade kažu da ga ne treba potpisati. Nije svejedno da li ćemo biti deo razvijene Evrope 2013. ili 2020. godine. Pa Rumunija je učlanjenjem u EU poništila nezaposlenost kao svoj najveći problem. U sporazumu jasno piše da se poštuje Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN. Tačno je da se ugovor ne primenjuje na Kosmetu, baš kao što se ne primenjuje ni ugovor o članstvu Kipra u EU na području severnog Kipra - naglasio je Tadić.

Velika je obmana da nepotpisivanje ugovora sa EU ne proizvodi štetno dejstvo. Proizvodi direktno štetno dejstvo jer smanjuje zainteresovanost stranih ulagača, a 60 odsto razmene naše zemlje otpada na zemlje EU. Najveći investitori u Srbiji su Austrija sa preko dve milijarde dolara, zatim Nemačka sa 1,6 milijardi, pa Grčka sa skoro 1,6 milijardi, Norveška oko 1,5 milijardi, SAD i Slovenija sa više od milijarde, Italija, Francuska, Velika Britanija, Mađarska, Rusija... Pa najviše zemalja je iz EU, jasno je to - rekao je Tadić.

- Potpisivanjem sporazuma pravimo ambijent za strane investicije, rešavamo problem nezaposlenosti koja je 18,8 odsto. Novih radnih mesta nema bez novih poslova, a toga nema bez spoljnog priliva kapitala. Bez toga jesmo u izolaciji i glavni preduslov za sve to je politička stabilnost i jasan politički kurs Srbije prema EU. Pravilna politička odluka proizvodi ekonomski rast - stav je predsednika Tadića.

- Između tri i pet milijardi dolara treba nam da bi Srbija imala stabilan razvoj i rast ekonomije, a toga nema bez Evrope. Naš cilj je ekonomski snažna Srbija, puna zaposlenost naših građana, tehnološki rast, smanjenje bezbednosnih rizika i podizanje ukupnog potencijala zemlje i standarda svakog njenog građanina - zaključio je predsednik Tadić.

Aranžman u vezi sa NIS-om je dobar

- Ruski partner želi da kupi NIS. Smatram da, kada se izračunaju pozitivni i negativni efekti čitavog aranžmana, to je dobar aranžman za Srbiju. On treba da obezbedi energetsku stabilnost i snabdevanje gasom u narednih 30 godina. Ako cena i nije dovoljno dobra, ovaj ugovor se mora videti u istorijskom kontekstu i u svim razgovorima sam i sam učestvovao. Inače, smatram apsolutno neprihvatljivim eventualnu energetsku zavisnost zemlje od bilo koga - rekao je Tadić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.