Bez prodaje Elektroprivrede RS

Izvor: B92, Beta, 11.Maj.2010, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez prodaje Elektroprivrede RS

Banjaluka -- Ministar industrije, energetike i razvoja Republike Srpske (RS) Slobodan Puhalac izjavio je da neće biti privatizacije Elektroprivrede RS.

"Vlasnički udeo RS unutar svih preduzeća iz sistema Mešovitog holdinga 'Elektroprivreda RS' ostaje nepromenjen i o privatizaciji postojećih preduzeća niti je bilo govora niti će biti u narednom periodu", navodi Puhalac.

Navodeći da je energetika šansa RS, ali i prilika da entitet zadrži suverenitet nad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svojim prirodnim resursima, Puhalac je upozorio da je taj sektor uvek bio "u fokusu interesovanja investitora, ali i raznih 'dušebrižnika' koji ovo strateško pitanje koriste u dnevnopolitičke svrhe".

Srpska demokratska stranka je ranije upozorila da Vlada RS "na mala vrata intezivno radi na projektima privatizacije 'Elektroprivrede RS', putem izgradnje hidrocentrala na reci Drini".

Ta stranka je navela da Vlada RS namerava da ustupi reku Drinu Italijanima i Nemcima, kao i da formira zajednička energetska preduzeća preko kojih bi "Elektroprivreda RS" na mala vrata bila privatizovana.

Puhalac je naveo da će deo hidropotencijala RS biti iskorišćen kroz projekte koji će biti realizovani sa strateškim partnerom, s jedne strane, i "Elektroprivredom RS", s druge strane, u skladu sa zakonom.

"Strateško partnerstvo, za šta postoji zakonski okvir, šansa je da se obezbede dodatna finansijska sredstva i stručna znanja jačih i sposobnijih na partnerskim osnovama, kako bi se uhvatio korak sa razvijenim zmeljama", naglasio je on.

Prema njegovim recicma, investiranjem u energetske projekte koji će imati dobre ekonomske efekte, stvara se šansa da domaća preduzeća i domaća radna snaga budu angažovani u procesu izgradnje, te da u toku eksploatacije bude otvoren značajan broj novih radnih mesta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.