Izvor: B92, 14.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez problema s gasom?

Beograd -- Prema najavama, snabdevanje gasom ove zime ne bi trebalo da bude problem.

U cilju stabilnijeg snabdevanja Srbije prirodnim gasom, potpisan je ugovor Vlade i NIS Naftagasa o izgradnji gasovoda i gasovodnih objekata za podzemno skladište Banatski dvor, vredan oko 11 miliona evra.

Direktor Naftagasa, Igor Korać, izjavio je da će tim sredstvima biti završena prva faza izgradnje skladišta, koja treba da bude gotova do decembra iduće godine.

"U >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sezoni 2008/09. ležište će biti u maksimalnoj funkciji, po prvoj fazi. Ideja je da maksimalan godišnji kapacitet bude oko 600 miliona kubika gasa. S prvom fazom dolazimo do 200 miliona kubika, ali kad se završe svi radovi, u narednih godinu dana", kaže on.

Generalni direktor Srbijagasa, Miloš Milanković, očekuje da će ove zime snabdevanje prirodnim gasom iz Rusije biti redovno. Milanković je dodao i da Srbijagas pregovara s kompanijom Jugorosgas da se preko nje vrši ugovaranje i snabdevanje Srbije gasom.

Prema njegovim rečima, kada je reč o dodatnom snabdevanju, pregovora se s mađarskim MOL-om i drugim dobavljačima. "Činimo sve da osiguramo snabdevanje, ali se mora imati u vidu da postoje drugi faktori, van naše zemlje, koji na to mogu da utiču. Sećamo se da je prošle godine to bio problem vezan za Ukrajinu, ali činimo sve da obezbedimo sigurno snabdevanje", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.