Bez posla ostalo čak 250.000 ljudi

Izvor: B92, 02.Feb.2011, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez posla ostalo čak 250.000 ljudi

Beograd -- Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da je u Srbiji od septembra 2008. do danas broj zaposlenih smanjen za oko 250.000 ljudi.

On kaže da su nezaposlenošću najteže pogođeni preduzetnici, mala preduzeća i građevina, dok je nastavljen rast broja zaposlenih u državnoj upravi, zdravstvu, prosveti.

Zdravković naglašava da je "pesimista da će biti ekonomskog boljitka dok ne dođe do promene političkog sistema, a najveći problemi sa kojima se država suočava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su rast nezaposlenosti i sve veća zaduženosti privrede i države".

„Servisiranje duga u Srbiji u 2009. iznosilo je 37,1 odsto prihoda izvoza robe i usluga, a prema podacima Svetske banke od 110 zemalja, samo pet zemalja je teže opterećeno servisiranjem duga od Srbije, rekao je Zdravković dodavši da je najopasniji problem ove države ničim izazvan optimizam nekih ljudi na vlasti, koji privredu gura u sve veće zaduživanje.

Zdravković je rekao da je moguće ostvariti inflaciju od šest odsto u ovoj godini, koliko je ciljana inflacija Narodne banke Srbije za ovu godinu (4,5 odsto plus minus 1,5 odsto), ali je pitanje koliko je to poželjno i koliko može štete da donese, „ako se to bude sprovodilo po već poznatom scenariju".

„Ono osnovno na čemu država zajedno sa Narodnom bankom Srbije treba da radi je Zakon o konkurenciji, rigorozni zakon koji može da spreči zloupotrebe na tržištu i sa druge strane svi mogući strukturni problemi koje treba rešavati, između ostalog i smanjenje javne potrošnje i povećanje budžetskih prihoda”, rekao je on.

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević napomenuo je da je zaključno sa 1. januarom u Srbiji bilo blokirano 14.552 preduzeća sa 104.205 zaposlenih. Knežević je ocenio da je subvencionisanim kreditima u privredu upumpana veštačka likvidnost, i dodao da je intenzivno zaduživanje u periodu kada u državi pada tražnja najkraći put u kolaps.

Veći problemi u ekonomiji nego u politici

"Učlanjenje Srbije u Evopsku uniju, nije tako blizu", kaže ekonomista Boško Mijatović i dodaje da su prepreke na putu evropskih integracija Srbije mnogo veće u ekonomskoj sferi, a ne kako se u zemlji misli da su to nedovršena saradnja sa haškim tribunalom i pitanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

EU je, po Mijatoviću, ocenila i da je spoljni dug visok i da stalno raste, što je zabrinjavajuće, kao i da su uslovi na tržištu rada dalje pogoršani, jer je zaposlenost smanjena na 1,85 miliona, što je istorijski minimum za Srbiju.

U EU je konstatovano da je proces liberalizacije cena zaustavljen 2009, kada je udeo administratvinih cena činio jednu četvrtinu svih, a u 2010, državna intervencija je proširena i na mlečne proizvode i ulje, zbog nestašica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.